Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Studenti prava proširili znanja o MKSJ

Podgorica, 13. septembar 2012.

Predstavnica MKSJ Ljiljana Hellman danas se sastala sa 45 studenata prava na Univerzitetu Mediteran u Podgorici, Crna Gora, kako bi govorila o međunarodnom krivičnom pravu i njegovoj primeni na Tribunalu.

Studenti su bili veoma zainteresovani za Ljiljanino predavanje, iako su priznali da znaju veoma malo o Tribunal i njegovom radu. Jedan student je objasnio da je jedino suđenje za koje znaju u postupku protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja. Stoga nije bilo iznenađenje da se prvo pitanje koje je postavio jedan student bilo u vezi s dužinom suđenja Šešelju: “Postoji li ograničenje vremena koje neko može provesti u Pritvorskoj jedinici bez izrečene presude?”

Ljiljana je opširno pričala o pravilima pritvora, a takođe je dodala da Pravilnik o postupku i dokazima Tribunala omogućava da optuženi bude privremeno pušten na slobodu tokom perioda kada nema suđenja u njihovom predmetu. Šešelj nije do sada podnosio zahtev za privremeno puštanje na slobodu e.

Mnoga pitanja su se odnosila na zaštitu svedoka, od toga kakvu vrstu zaštite je Tribunal u stanju da pruži i kako se o takvim merama odlučuje, do toga šta se dešava u slučaju da se ime zaštićenog svedoka obelodani. Ovde je Ljiljana iskoristila primer postupka zbog nepoštovanja suda protiv Šešelja kako bi pružila konkretne informacije o tome šta Tribunal može i radi kako bi zaštitio svedoke i kaznio one koji žele da ugroze tu zaštitu.