Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Studenti Univerziteta u Denveru u posjeti Uredu Tribunala u Sarajevu

Sarajevo |

Grupa od 12 studenata Univerziteta u Denveru, SAD, 13. juna je posjetila Ured MKSJ-a u Sarajevu, Bosna i Hercegovina (BiH), u sklopu studijske posjete regionu. Cilj ove posjete je bio da studenti steknu naposredan uvid u rad i postignuća MKSJ-a, kao i da saznaju više o njegovoj ulozi u posktonfliktnom oporavku na području bivše Jugoslavije.

Predstavnik MKSJ-a u BiH, Almir Alić, upoznao je posjetioce sa suđenjima vođenim pred Tribunalom u vezi sa ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidom. Takođe je govorio o naslijeđu Tribunala i njegovom doprinosu jačanju vladavine prava na području bivše Jugoslavije. Nakon prezentacije studenti su postavljali brojna pitanja, između ostalog u vezi s iskustvima žrtava i njihovim svjedočenjem pred Tribunalom, te motivacijama da svjedoče. Almir Alić je objasnio da, između ostalih motiva, mnogi svjedoci žele da svjedoče u ime svih onih koji nisu imali priliku da govore o zločinima koje su preživjeli.

Vođa ove grupe, profesorka Ann Petrel, izrazila je zahvalnost na prilici koja je ukazana njenim studentima da bolje razumiju naslijeđe Tribunala i njegov doprinos tekućim procesima suočavanja s prošlošću i pomirenja u regionu.