Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Studijski posjet terenskom uredu MKSJ u Sarajevu

Sarajevo |

Grupa od devet pripravnika Centra za Postkonfliktna Istraživanja (PCRC) u Sarajevu je posjetila terenski ured MKSJ-a u sklopu programa upoznavanja s radom najvažnijih institucija i organizacija uključenih u proces tranzicione pravde u Bosni i Hercegovini.

Almir Alić, predstavnik MKSJ-a u BiH, je goste iz Velike Britanije, SAD, Kanade, Danske, Njemačke i BiH upoznao sa suđenjima za ratne zločine i naslijeđem MKSJ-a, kao i doprinosom Tribunala razvoju i jačanju pravosudnih institucija u regiji koje se bave procesuiranjem zločina počinjenih tokom ratova 1990-tih godina. Stažisti iz PCRC-a su poseban interes pokazali za osnivanje MKSJ-a kao prvog međunarodnog suda za ratne zločine nakon sudova u Nürnbergu i Tokiju. Predstavnik MKSJ-a je pojasnio da je riječ o prvom sudu za ratne zločine uspostavljenom od strane Ujedinjenih nacija, na osnovu jednoglasno usvojene rezolucije Savjeta bezbijednosti, a u skladu s poglavljem VII Povelje Ujedinjenih nacija.

Pripravnici iz PCRC-a su izrazili nadu da će presude u preostalim predmetima pred MKSJ-om dodatno doprinijeti bogatom naslijeđu koje će ostati iza Tribunala.