Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Suočavanje s prošlošću

Tuzla, 29. novembar 2012.

Predstavnik Tribunala u Bosni i Hercegovini (BiH), Almir Alić, danas je govorio o ulozi MKSJ-a u procesima tranzicijske pravde na skupu pod nazivom Njemački model suočavanja s prošlošću – može li biti uzor za BiH?, radionici koji je organizovala bosanskohercegovačka nevladina organizacija Prijateljice.
    
Predstavnici udruženja žrtava, nevladinih organizacija, pravosuđa i političkog života prisustvovali su Almirovoj prezentaciji o doprinosu koji je MKSJ dao tranzicijskoj pravdi na području bivše Jugoslavije.  

Pitanja i komentari iz publike su počeli čim je prikazan prvi slajd prezentacije. Almiru je bilo veoma drago što može da aktivno animira publiku kao i da im pruži detaljne informacije o suđenjima pred Tribunalom u širem kontekstu tranzicijske pravde.

Po okončanju prezentacije, Lejla Redžepagić, koordinator ovog projekta za nevladinu organizaciju Prijateljice, zahvalila je Almiru, rekavši da je “doprinio boljem razumijevanju uloge Tribunala u procesu suočavanja s prošlošću u Bosni i Hercegovini”. Takođe je izrazila svoje uvjerenje da su takve prezentacije i šira diskusija o ratnim zločinima uopšte, “veoma potrebni u mnogim zajednicama širom BiH”.