Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

'Super je stvar da se o ovome razgovara u srednjim školama'

Jajce, 9. april 2014.

U Jajcu, gradu koji je nominovan na listu svjetske baštine UNESCO-a, nedaleko od stare jezgre grada se nalazi srednja škola “Nikola Šop”, čiji su učenici ugostili Almira Alića, predstavnika Outreach programa MKSJ, i tokom dvoiposatne radionice podijelili svoje utiske o značaju Tribuunala za zajednice na prostoru bivše Jugoslavije.Preko pedeset srednjoškolaca iz Jajca su postavili brojna pitanja, pokazajući  interes i razumijevanje za širi kontekst međunarodnog prava. Tako je, na primer, učenike interesovalo da li MKSJ ima mandat krivično goniti osobe odgovorne za zločin agresije, kao i to da li su paravojne formacije zabranjene po međunarodnom pravu.

Almir Alić je također upoznao učenike sa kaznama za nepoštovanje suda, kada su pitali za sankcije u slučaju da neko otkrije identitet zaštićenog svjedoka.

Pitanja koja su učenici postavljali pokazala su da među njima postoje veoma različita viđenja Tribunala. Tako, dok je jedan osamnaestogodišnji učenik izrazio stav da je Tribunal politički sud i upitao da li postoje politički pritisci na rad suda, njegova koleginica je, istakla da je nezavisnost MKSJ jedan od njegovih ključnih kvaliteta: “Zadovoljna sam radom Haškog tribunala jer jedino kao takvi - nepristrani mogu suditi za zločine počinjene na ovim prostorima.”

Jedna sedamnaestogodišnja učenica je nakon prezentacije izjavila da bi i ona voljela da se u budućnosti bavi sličnim poslom kao predstavnik Outreach-a u BiH i na veoma  jednostavan način naglasila važnost MKSJ projekata vezanim za mlade: “Super je stvar da se o ovome razgovara u srednjim školama”.