Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Treća nagrada takmičenja za najbolji esej uručena učenici iz Sarajeva

Sarajevo, 22. oktobar 2013.

Predstavnici Outreach programa MKSJ-a su toplo dočekani od prisutnih profesora i učenika Druge gimnazije u Sarajevu gdje su došli u posjetu kako bi uručili treću nagradu na državnom takmičenju za najbolji esej u Bosni i Hercegovini.

Kvalitet svih prispjelih petnaest radova iz ove škole bio je vrlo visok, a nagrađen je esej osamnaestogodišnje učenice Sabine Poplate.

Govoreći na ceremoniji dodjele nagrade, direktorica Druge gimnazije, Aida Arnautović, naglasila je važnost učešća učenika škole u projektima vezanim za okončanje nekažnjivosti za ratne zločine, te pozvala na nastavak saradnje između njene škole i Tribunala na sličnim projektima koji stimulišu kritičko mišljenje i kreativni potencijal učenika.

“Naša škola je prepoznatljiva po učešću učenika u projektima neformalnog obrazovanja, gdje učenici imaju priliku da pokažu različite afinitete koje imaju. Ovaj vid projekta je korak ka približavanju istine i kreiranju bolje budućnosti cijelog BiH društva.”

Nagrađena učenica Druge sarajevske gimnazije takođe se obratila prisutnima tokom ceremonije: “Ovo priznanje za mene ima veliki značaj jer se radi o jednoj, za nas veoma bitnoj i osjetljivoj temi koja se direktno odražava na našu sadašnjost i budućnost. Potrudila sam se da temi pristupim zrelo i da oslikam ne samo moje stavove, nego i stavove općenito nas mladih. Ova konkurs je pokazao da se naš glas ipak čuje i cijeni”.