Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Tuzlanski srednjoškolci uče o suočavanju s prošlošću

Tuzla |

Nakon radionice „obuke trenera“ koja je prošlog mjeseca organizovana za srednjoškolske profesore iz Tuzle, Bosna i Hercegovina, u okviru projekta Outreach programa MKSJ-a namijenjenog mladima, pet profesora koji su učestvovali u radionici su protekle sedmice imali priliku da novostečene vještine primijene u praksi. Tokom radionice, profesori su bili obučeni da drže predavanja o radu Tribunala. U periodu od 13. do 18. maja, održali su predavanja za učenike u svojim školama, pri čemu je svaki od njih je pokazao jedinstven pristup u približavanju vođenja suđenja pred Tribunalom. Predstavnik Sekretarijata MKSJ-a, Almir Alić, otputovao je u Tuzlu kako bi prisustvovao ovim prezentacijama. 

U Srednjoj medicinskoj školi u Tuzli, profesor ljudskih prava i demokratije, Amir Ahmetović,  angažovao je više od 30 učenika da sprovedu vlastita istraživanja. Dao im je u zadatak da pronađu informacije o radu Tribunala i pripreme referate po specifičnim temama vezanim za njegova postignuća. Pod supervizijom prof. Ahmetovića, manja grupa učenika je 13. maja predstavila svoje nalaze ostalim učesnicima, nakon čega su prisutni učenici postavljali pitanja prezenterima i profesoru.  

Tri dana kasnije, 16. maja, 42 učenika i tri profesora Gimnazije “Meša Selimović” prisustvovali su prezentaciji profesora filozofije Nijaza Salimovića. U razgovoru s učenicima izborne nastave, prof. Salimović je govorio o zločinima počinjenim na cijelom prostoru bivše Jugoslavije i tragičnim događajima kao lekciji o važnosti zaštite ljudskih prava i poštivanja međunarodnog humanitarnog prava. „Ako nećemo mi, ko će?“, rekao je Salimović, „Ako nećemo sad, kad' ćemo?

Profesor istorije Nedžad Aljić se na sličan način obratio učenicima Gimnazije „Ismet Mujezinović“. S obzirom da se o ratu u bivšoj Jugoslaviji ne govori u okviru postojećeg nastavnog plana i programa, predavanje prof. Aljića, održano 17. maja, bilo je od izuzetne važnosti. Trinaest gimnazijalaca koji su prisustvovali predavanju pokazali su veliki interes za sve aspekte suđenja pred MKSJ-om, a njihov profesor je najavio da će isto predavanje održati i za učenike ostalih razrede ove škole.

Sljedećeg dana, profesorica prava Almedina Avdić održala je predavanje o MKSJ-u za 24 učenika Srednje ekonomsko-trgovinske škole u Tuzli kojem je prisustvovala i direktorica škole. Profesorica Avdić je tokom svoje prezentacije pokazala studiozan pristup u analizi obilja informativnog materijala koje su predstavnici Outreach programa Tribunala podijelili profesorima tokom radionice održane u aprilu. Takođe je iskazala želju da predstavnici Outreach programa tokom sljedeće godine za učenike njene škole održe seriju gostujućih predavanja po specifičnim temama u vezi s radom Tribunala.

Poput svog kolege u medicinskoj školi, Senada Čičkušić-Šahović, profesorica Mješovite srednje građevinsko-geodetske škole, primijenila je vrlo aktivan pristup. Tokom radionice koju je održala 18. maja, 29 učenika je podijeljeno u grupe u okviru kojih su diskutovali o svojim viđenjima pojmova krivičnih djela iz nadležnosti Tribunala, koja su onda podijelili s ostalim učenicima. Tokom diskusije koja je uslijedila, prof. Čičkušić-Šahović je precizirala i dodatno pojasnila svaki od pojmova, uz aktivan pristup i brojna pitanja prisutnih učenika. Na kraju prezentacije, učenica Belma Avdihodžić je pročitala svoj esej na temu pravde što su prisutni propratili burnim aplauzom.

Svim profesorima je uručena zahvalnica za učešće u projektu Outreach programa MKSJ-a namijenjenog mladima, a oni su naglasili važnost ovakve vrste kontinuiranog obrazovanja, naročito  u omogućavanju nastavnika da svoja znanja prenesu učenicima. U tom pogledu, svi su potvrdili da će i ubuduće u okviru svojih nastavnih predmeta nastaviti održavanje prezentacija ove vrste.