Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Učenici iz Drenaša pozvali na češće posete predstavnika MKSJ

Glogovac, 24. april 2012.

Dvadeset i četiri učenika srednje škole Gjergj Kastrioti Skenderbeu u Drenašu/Glogovcu, centralno Kosovo, danas su pozdravili priliku da nauče o radu i dostignućima MKSJ.

Nakon prezentacije predstavnika Outreach programa Shkelzena Dhomija, učenici su želeli da saznaju više o predmetima koji se tiču Kosova i u kojima je MKSJ izrekao presude, a naročito o predmetu bivših pripadnika Oslobodilačke Vojske Kosova (OVK) Ramusha Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja, protiv kojih se trenutno vodi ponovljeni postupak pred Tribunalom. Shkelzen je mladoj publici objasnio razloge zbog kojih je Žalbeno veće smatralo da je obavezno da naloži novo suđenje po određenim tačkama optužnice protiv ove trojice.

Nakon što se predavanje moralo nerado privesti kraju zbog vremenskog ograničenja, učenicima su podeljeni razni materijali i podstaknuti su da prate rad Tribunala putem vebsajta i društvenih medija. Jedan od učenika je izjavio da bi “voleo da ima priliku da prisustvuje sličnim predavanjima u budućnosti,” odražavajući mišljenje velikog broja prisutnih učenika.