Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Učenici u etnički podeljenom gradu saznali o MKSJ

Kosovska Mitrovica, 4. maj 2012.

Predstavnik Outreach programa Shkelzen Dhomi danas je posetio Gimnaziju ‘Hasan Pristina’ u Kosovskoj Mitrovici, na severu Kosova, i održao prezentaciju o radu i dostignućima Tribunala grupi od otprilike 30 učenika.

Od kako se sukob završio 1999. godine, Kosovska Mitrovica je ostala etnički podeljen grad u kojem Srbi i Albanci žive na suprotnim stranama reke Ibar. Grad i okolina pretrpeli su veliku štetu tokom sukoba, u kojem su mnogi muslimanski kulturni spomenici potpuno uništeni.

Učenici su pažljivo pratili prezentaciju i nisu se libili da postavljaju pitanja nakon što je Shkelzen završio prezentaciju. Teme koje su ih zanimale ticale su se od zloupotrebe položaja pravnika do toga da li osobe oslobođene optužbi imaju pravo na kompenzaciju.

Kako se susret približavao kraju, učenici su Shkelzenu izrazili svoju zahvalnost i izjavili da su dosta toga naučili. Shkelzen je učenicima podelio brojne promotivne materijale i pozvao ih da posete vebsajt Tribunala i njegove stranice na društvenim mrežama kako bi saznali više o njegovom svakodnevnom radu.