Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Učenici u Gospiću fascinirani postupcima pred MKSJ-em

5. ožujka 2013., Gospić

Dvadesetak učenika četvrtog razreda i njihov profesor povjesti u Gimnaziji u Gospiću prisustvovali su prezentaciji o radu i postignućima MKSJ-a  koju je održala predstavnica Outreach programa MKSJ-a Klara Dokmanović. Gospić, koji se nalazi u planinskom i slabo naseljenom području Hrvatske pretrpio je brojne topničke napade srpskih snaga tokom rata, koji su veliki dio grada ostavili u ruševinama. Hrvatska je vojska ponovno uspostavila kontrolu nad tim područjem u jednoj operaciji u rujnu 1993. za koju postoje navodi da je okaljana ozbiljnim nasiljem nad civilima.

Učenici su postavljali brojna pitanja o različitim fazama postupka pred Tribunalom, od istraga do žalbenih postupaka. Također su postavljali pitanja o zapovjednoj odgovornosti, po kojoj neki visoki časnik može biti odgovoran za djela koja su počinili njemu podređeni.

Nakon prezentacije jedan je učenik izjavio da mu je žao što prezentacija nije bila duža, jer su teme o kojima je razgovarano bile zanimljive i pružaju puno materijala za diskusiju.