Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Učenici u Križevcima proširili svoja znanja o MKSJ-u

Križevci, 4. svibnja 2012.

Osoblje zagrebačkog ureda Outreach programa danas je otputovalo u gradić Križevce u sjevernoj Hrvatskoj gdje su održali prezentaciju za više od 40 učenika Križevačke Gimnazije Ivana Zakmardija Dijanovečkoga.

Nakon prezentacije o radu i postignućima Tribunala, učenici su postavljali brojna pitanja o većem broju tema.

Veoma ih je interesiralo predstojeće zatvaranje Tribunala, te su željeli saznati više o instituciji koja će ga naslijediti, Rezidualnom mehanizmu. Također ih je zanimalo zašto Tribunal nije mogao da podiže optužnice nakon 2004. godine, zašto MKSJ ne može izreći smrtnu kaznu, koji osuđenici su osuđeni na doživotnu kaznu zatvora i da li u Sudskim vijećima ima sudija s područja bivše Jugoslavije.

Profesorica etike Sanela Starešec, koja je prisustvovala prezentaciji je izjavila: “Vrlo sam zadovoljna prezentacijom. Pružila je najvažnije informacije u vezi s kaznenim progonom za ratne zločine počinjene na teritoriji Hrvatske, I mislim da je bila vrlo korisna za učenike, jer oni nisu, kao što su I sami rekli, bili svjesni mnogih od ovih činjenica”.

Jedan od učenika je rekao da “bi trebalo organizirati više prezentacija poput ove, jer se pogrešne predodžbe o Tribunalu zasnivaju na nepoznavanju činjenica o kojima smo saznali danas”.