Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Učenici u Prištini se upoznali s radom MKSJ

Priština, 23. oktobar 2013.

Jedna od najprestižnijih škola na Kosovu, Gimnazija “Sami Frashëri” Gymnasium u Prištini, danas je ugostila predstavnike Inicijative mladih za ljudska prava na Kosovu (YIHR KS), koji su održali multimedijalnu prezentaciju o radu i dostignućima MKSJ.

Prezentacijom je predstavljen pregled rada Tribunala od njegovog osnivanja pre 20 godina do danas. Kako bi pomogli učenicima da razumeju povezanost Tribunala s njihovim sopstvenim životima, predstavnici YIHR su se skoncentrisali na suđenja koja su se direktno ticala zločina počinjenih na Kosovu.

Iako su neki od učenika imali natprosečna znanja o Tribunalu, svi su bili željni da saznaju više. Više mladih koji su prisustvovali prezentaciji govorilo je o važnosti okončanja nekažnjivosti i potrebi da se ostvari pravda za žrtve ratnih zločina. Jedan od učenika je govorio o tome kako mu je važna neutralnost MKSJ i njegova nezavisnost od zemalja na području bivše Jugoslavije.
 

Povratne informacije dobijene nakon prezentacije bile su izuzetno pozitivne, a profesor koji joj je prisustvovao je izrazio interesovanje za održavanje sličnih prezentacija u budućnosti.