Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Učenici u Srbiji žele da diskutuju o radu MKSJ

Sombor, 18. maj 2012.

Otprilike 45 učenika trećeg i četvrtog razreda Gimnazije Veljko Petrović u Somboru, Srbija, danas je prisustvovalo prezentaciji o radu Tribunala koju je predstavila predstavnica Outreach programa Morgiana Brading.

Sombor je veoma blizu granice sa Hrvatskom i ovaj region naseljava veliki broj izbeglica iz sukoba na Balkanu. Osim toga u ovom regionu živi značajna mađarska manjina i škola održava nastavu i na srpskom i na mađarskom jeziku.

Mladi su od samog početka bili željni da razgovaraju s Morgianom i aktivno su učestvovali u diskusiji o mandatu Tribunala. Posebno su ih interesovale pravne razlike između određenih vrsta zločina.

Jedan učenik je postavio pitanje o opštoj praksi izricanja presuda MKSJ-a, a drugi je želeo da zna koja je najduža kazna moguća. Morgiana je objasnila da Tribunal može osuditi osobe na doživotnu kaznu zatvora i istakla da je do sada samo jedna doživotna kazna zatvora potvrđena u predmetu protiv Stanislava Galića za njegovu ulogu u opsadi Sarajeva.

Naki od učenika su objasnili da su izbeglice iz Bratunca u Bosni i Hercegovini i pitali su da li su ikada podizane optužnice za zločine počinjene protiv Srba u Srebrenici. Morgiana ukratko objasnila suđenje Naseru Oriću – kojeg je Žalbeno veće na kraju oslobodilo – pre nego što su učenici nevoljno morali da odu na svoj sledeći čas.