Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Učenici u Srbiji upoznati s postupcima koji se vode na MKSJ

Kikinda, 16. maj 2012.

Otprilike 15 učenika završne godine Gimnazije Dušan Vasiljev u Kikindi, na severu Srbije, danas se sastalo s predstavnicom Outreach programa Morgianom Brading kako bi saznali više o radu i dostignućima Tribunala.

Nakon Morgianine prezentacije, jedan učenik je postavio pitanje o suđenju Vojislavu Šešelju. S obzirom na to da je znanje učenika o procedurama koje se primenjuju na MKSJ veoma ograničeno, Morgiana ih je upoznala s ovim procesom korak po korak. Ona je takođe pomenula postupke za nepoštovanje suda koji su proistekli iz glavnog Šešelju za ratne zločine, a pričala je i o pravilima koja se primenjuju pri privremenom puštanju na slobodu.

Prezentacija u Kikindi je deo serije prezentacija u srednjim školama koje će Outreach program održati u Vojvodini pre kraja ove školske godine. Outreach program se nada da će Ministarstvo prosvete Srbije dati dozvolu da se program prezentacija proširi i na druge škole tokom sledeće školske godine.