Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Učenicima predstavljena ‘odlična’ prezentacija

Priština, 26. mart 2012.

Ukupno 37 učenika Gimnazije ‘Eqrem Çabej’ iz Prištine danas je prisustvovalo prezentaciji predstavnika Outreach programa na Kosovu Shkelzena Dhomija. Dvosatna multimedijalna prezentacija se usredsredila na rad i dostignuća MKSJ, s posebnim osvrtom na predmete koji se odnose na Kosovo.

Nakon prezentacije studenti su postavljali pitanja u kojima je fokus interesa bilo ponovno suđenje bivšim članovima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju, kao i predmet Limaj i drugi, koji se takođe tiče OVK. Učenicima je prikazan snimak svedočenja Vojka Bakrača iz potonjeg predmeta. Bakrača i njegovog sina Ivana su kidnapovali pripadnici OVK i zatočili u logoru u Lapušniku. Učenici su bili fascinirani ovim svedočenjem, jer vrlo retko slušaju o zločinima koji su počinjeni nad, umesto od strane Srba na Kosovu, a i zbog toga što je Ivan Bakrač za vreme tih događaja bio sličnog uzrasta kao i oni.

Velika većina učenika je u upitnicima prezentaciju ocenilo kao ‘odličnu’, a pre nego što su otišli na sledeći čas, Shkelzen je učenicima podelio razne promotivne materijale i podstakao ih da posete vebsajt MKSJ i njegove stranice na društvenim na društvenim mrežama kako bi saznali više o svakodnevnom radu Tribunala.