Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Učesnici projekta Discover Bosnia u posjeti uredu Tribunala u Sarajevu

Sarajevo, 5. jul 2012.

Ured Outreach programa u Sarajevu danas je poželio dobrodošlicu učesnicima projekta Discover Bosnia, u organizaciji Aegis Students, u okviru njihovog šesnaestodnevnog putovanja regionom. Grupa od devet mladih studenata prava i međunarodnih odnosa sa univerziteta u Velikoj Britaniji i Americi bila je naročito zainteresovana da sazna više o ulozi Tribunala u post-ratnom pomirenju, kao i o različitim percepcijama ljudi na području bivše Jugoslavije o radu Tribunala i njegovim dostignućima.

Predstavnik Outreach-a Almir Alić govorio je o aktivnostima Outreach programa Tribunala i njihovom doprinosu suočavanju s prošlošću u regionu. Studenti su bili naročito zainteresovani da čuju o Outreach aktivnostima namijenjenim učenicima srednjih škola i univerzitetskih studentima, kao i iskustvima u radu s udruženjima žrtava i civilnim društvom.

Grupa se takođe srela sa predstavnicima Tužilaštva i Službe za žrtve i svjedoke Tribunala koji su govorili studentima o svom radu na terenu.

Na kraju, studenti su imali priliku da pogledaju dokumentarni film Outreach programa o seksualnom nasilju u ratu, i saznaju više o pravnim presedanima koje je Tribunal postavio u borbi protiv nekažnjivosti za ove vrste zločina.

Komentarišući vrijednost ovakvih predavanja, Richard S.A. Newell, koordinator projekta, izjavio je sljedeće: “Međunarodna krivična pravda, kao koncept, i dalje je u povoju, ali kada se, nadamo se, istoričari budu osvrtali na razvoj potencijalno jednog od najvećih i najneophodnijih koncepata koje čovječanstvo tek treba da razvije, uloga koju je MKSJ odigrao u razvoju i rastu međunarodnog krivičnog prava treba biti zapisana velikim slovima. Ponosni smo što provodimo ovaj projekat u partnerstvu s uredom Outreach programa MKSJ-a u Sarajevu i želimo se zahvaliti Almiru i njegovim kolegama na ovoj zaista dragocjenoj prilici da se upoznamo sa ogromnim i zaista važnim radom Tribunala”.