Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

U Srbiji održana premijera najnovijeg dokumentarnog filma Outreach programa

Beograd, 17. mart 2014.

Treći po redu dokumentarni film u produkciji Outreach programa MKSJ, Njihovim očima – svjedoci pravde, imao je danas svoju premijeru u Beogradu, Srbija. Premijera je održana u Art bioskopu, koji se nalazi u sastavu Etnografskog muzeja Srbije. Projekciji je prisustvovalo više od 70 predstavnika diplomatskog kora, nevladinih organizacija, novinara i zainteresovanih građana.

U uvodnom izlaganju pre projekcije, direktor muzeja, Miroslav Tasić, naglasio je važnost ljudske dimenzije u pravosudnim procesima koju predstavljaju ovakva svedočanstva žrtava. “S velikim interesovanjem ću pogledati priču o ljudima koji prošli kroz stravična iskustva i njihovoj motivaciji da doprinesu apstraktnom pojmu pravde i nešto konkretnijem pojmu vladavine prava”, rekao je Tasić.

Nakon projekcije, producenti filma, Steve Coulson i Petar Finci odgovarali su na brojna pitanja publike koja su se ticala tema od imidža Tribunala u Srbiji i važnosti outreach napora uprkos negativnom stavu javnog mnjenja, do zaštite svedoka i ogromne važnosti nasleđa Tribunala u vezi sa arhiviranjem, između ostalog, i svedočenja svedoka.

Ovaj skup završen je prijemom koji je prisutnima pružio priliku da izraze svoje zadovoljstvo zbog toga što film naglašava ljudski, pre nego etnički segment sukoba u bivšoj Jugoslaviji, kao i što otvara potencijal za moguće rešenje kroz primere humanosti, koji su mogući i u najcrnjim vremenima.