Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Ukrajinska delegacija upoznata s radom MKSJ u okviru Mirovne akademije

Sarajevo |

Na poziv Mirovne akademija u Sarajevu, predstavnik MKSJ-a Almir Alić održao je danas predavanje o radu Tribunala i njegovim dostignućima grupi od dest predstavnika ukrajinskih pravosudnih institucija, parlamenta, akademske zajednice i nevladinog sektora.

Gospodin Alić je upoznao polaznike akademije sa suđenjima za ratne zločine pred MKSJ-om i pojasnio značaj naslijeđa Tribunala i njegove doprinose jačanju pravosudnih institucija u regionu koji se bave zločinima počinjenim tokom ratova 90-ih godina XX vijeka. Gospodin Alić je takođe govorio o aktivnostima Outreach programa i o važnoj ulozi koju igraju u pružanju podrške regionu u suočavanju s prošlošću.

Polaznici akademije su bili naročito zainteresovani da saznaju više o odnosu između Tribunala i nacionalnih pravosuđa,  konkretno o uporednoj nadležnosti i primatu koji Tribunal ima nad nacionalnim sudovima. Predstavnik MKSJ-a je pojasnio da, u skladu sa Statutom MKSJ-a, MKSJ i nacionalni sudovi imaju uporednu nadležnost nad teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava počinjenim u bivšoj Jugoslaviji, ali i da MKSJ ima primat nad nacionalnim sudovima i može tražiti od njih da ustupe nadležnost nad istragama i postupcima u bilo kojoj fazi.