Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Ukrajinski aktivisti upoznati s radom Tribunala

Sarajevo |

Na poziv sarajevske Mirovne akademije, predstavnik MKSJ-a u BiH, Almir Alić održao je danas prezentaciju o radu i postignućima Tribunala grupi od deset ukrajinskih aktivista u oblasti tranzicione pravde, polaznika akademije.

Almir je goste iz Ukrajine upoznao s mandatom i najvažnijim postignućima Haškog Tribunala, te dao pregled predmeta koji su se pred njim vodili, uključujući i tekuće predmete koji obilježavaju završne godine rada ove pravosudne institucije.

Ukrajinski aktivisti su pokazali veliki interes za sudsku komponentu procesa tranzicione pravde postavljajući brojna pitanja vezana za rad Tribunala, interakciju s drugim pravosudnim tijelima, ali i ostalim akterima u ovom procesu. Dio pitanja se odnosio na mandat Tribunala i krivična djela u nadležnosti suda. Polaznike akademije je, također, zanimalo koje mjere zaštite se mogu dodjeliti svjedocima koji svjedoče pred Tribunalom.

Yevsieiev Oleksandr, aktivista iz Harkovskog regiona, je prezentaciju ocijenio kao vrlo korisnu i istakao da je ona: „sjedinila teoriju međunarodnog prava s praktičnim iskustvima iz rada Tribunala“.