Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Veče savremenih svedoka

Beograd, 29. septembar 2014.

Outreach program MKSJ-a nedavno je započeo saradnju sa nevladinim organizacijama Otvorena komunikacija“ iz Beograda, „Hermes“ iz Zagreba i „Humanost u akciji“ iz Sarajeva, u okviru projekta Model međunarodnog krivičnog suda – Zapadni Balkan (MICC Web) koji zajednički sprovode ove tri NVO. Ova saradnja je inicirana pre nekoliko meseci, kada je Outreach organizatorima projekta dostavio obimne i raznovrsne materijale koji na razumljiv i atraktivan način predstavljaju rad i dostignuća MKSJ-a.

U okviru ovog projekta danas je u Beogradu održano „Veče savremenih svedoka“ a govornik večeri je bio profesor doktor Bakir Nakaš koji je šest puta bio svedok na suđenjima pred MKSJ-om. Njegovo učešće u projektu je organizovao Outreach program u saradnji sa Tribunalovom Službom za žrtve i svedoke. Učenicima srednjih škola iz Srbije, Hrvatske i BiH koji su se u Beogradu okupili da učestvuju u simulaciji rada međunarodnih krivičnih sudova, Bakir Nakaš je govorio o svom iskustvu iz rata u BiH, te o svedočenju pred MKSJ-om. Doktor Nakaš je, radi učešća u ovoj sesiji, iz Sarajeva doputovao u Beograd prvi put nakon 1987. godine.

U razgovoru dugom dva sata doktor Nakaš je odgovarao na brojna pitanja učesnika projekta - od onih vezanih za suđenja za ratne zločine do ličnih pitanja koja su se ticala ostanka u Sarajevu tokom rata. U intervjuu koji je nakon sesije dao press timu beogradskog MICC Web-a, doktor Nakaš je istakao da je njemu lično bila čast i zadovoljstvo da svedoči pred Tribunalom u ime svih onih koji nisu bili u prilici da svedoče, te da pred onima koji treba da donesu presudu priča o tome šta se dešavalo u Sarajevo tokom rata.

Projekat MICC Web finansira fondacija „Schuler Helfen Leben“ iz Berlina, a više informacija o njemu dostupno je na vebsajtu: http://www.miccweb.org/. Outreach program MKSJ će nastaviti da podržava aktivnosti u okviru ovog projekta kako bi povećao informisanost mladih ljudi na prostoru bivše Jugoslavije u vezi s radom Tribunala i njihovo razumevanje procesa tranzicione pravde.