Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Veliki interes za MKSJ među učenicima višegradske gimnazije

Višegrad, 17. april 2012.

Trideset i tri učenika srednje škole “Ivo Andrić” iz Višegrada su pokazala veliko zanimanje za prezentaciju MKSJ, tako da je probijen predviđeni dvosatni termin. Jedna grupa učenika ostala je nakon završetka nastave u želji da sazna više o aktivnostima Tribunala.

Poseban interes su pokazali za predmete vođene u susjednim opštinama, ali i za opšte informacije o mandatu Tribunala, izricanju presuda, smislu individualizacije krivice, sankcijama za lažno svjedočenje i nepoštovanje suda.

“Neznanje stvara jaz između ljudi različitih nacija. Zato su prezentacije ovakve vrste dobrodošle jer se time saznaju činjenice vezane za ratne događaje, što doprinosi boljem razumijevanju među ljudima i stvara preduslov za pomirenje i suživot” rekao je jedan učenik četvrtog razreda Gimnazije.

Jedna njegova kolegica vjeruje da nasilje nije rješenje za nesuglasice među ljudima preko kojih treba preći da bi se postiglo pomirenje poslije rata na području bivše Jugoslavije.

Jedan osamnaestogodišnji učenik vjeruje da je pomirenje moguće i da se može postići opraštanjem i priznavanjem zločina.

Potaknuta kvalitetom prezentacije, jedna učenica je pokazala veliki interes za međunarodno humanitarno pravo. Rekla je da, obzirom da joj slijedi upis na fakultet, da bi voljela izučavati upravo ovu oblast pravne nauke.