Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Viđenje Tribunala promijenjeno nabolje

Istočna Ilidža, 10. april 2014.

Današnja prezentacija predstavnika Outreach programa u BiH, Almira Alića, u Gimnaziji i srednjoj stručnoj školi u Istočnoj Ilidži pretvorila se u dvosatnu diskusiju o potrebi suočavanja s prošlošću iniciranu od strane učenika. Kako je pozivanje na odgovornost onih koji su počinili ratne zločine neizostavni deo suočavanja sa prošlošću, Almir je imao odličnu platformu da srednjoškolcima približi rad Tribunala i da na njima pristupačan način govori o suđenjima za ratne zločine pred ovim sudom.

Još jednom se pokazalo da otvoren dijalog o temama iz nedavne ratne prošlosti predstavlja najbolji način da se mladi uključe u proces poskonfliktnog oporavka. Posebno ohrabrujuće je što su komentari učenika nakon održane prezentacije pokazali da se njihovo viđenje Haškog tribunala promijenilo nabolje.

Tokom diskusije srednjoškolci su većinom iskazali vjeru u mogućnost pomirenja kao i to da glavnu kočnicu tom procesu predstavlja nekonstruktivan angažman političara, medija i udruženja žrtava. Sudski utvrđene činjenice, složili su se, predstavljaju dobru osnovu za objektivan diskurs u pogledu ratne prošlosti i bilo kakva politizacija rada sudskih institucija nije dobrodošla.