Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Više od 100 učenika se okupilo da čuje prezentaciju MKSJ-a

Županja, 10. travnja 2013.

Danas se 130 učenika u Županji, u Hrvatskoj, okupilo kako bi prisustvovali prezentaciji o radu i postignućima MKSJ-a koju je predstavila predstavnica Outreach programa Morgiana Brading.

Smještena u blizini granice sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, Županja se nalazi u blizini drugih pograničnih gradova i lokacija gdje su počinjeni ratni zločini, poput Vukovara, Tenje, Erduta i Ovčare. Županja je, međutim, na sreću bila pošteđena takve sudbine. Pa ipak, učenici su Morgiani rekli da su svjesni mnogih od zločina koji su počinjeni u okolici.

Ovi mlade ljude najviše je interesiralo da čuju o suđenjima pred MKSJ-om koja su se ticala zločina počinjenih u Vukovaru, a također su bili radi diskutirati o predmetu nedavno oslobođenih hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Jedan učenik je postavio pitanje o tome što će se desiti kada Tribunal zatvori svoja vrata, a Morgiana je prisutnima objasnila Mehanizam za međunarodne kaznene sudove  i način na koji će ta institucije naslijediti mnoge od ključnih funkcija MKSJ-a u narednih nekoliko godina.

Na kraju prezentacije, profesori su Morgiani zahvalili na održanoj prezentaciji i pohvalili pravičnost i izbalansiranost prezentacije.