Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Zenički studenti prava oduševljeni posjetom Tribunalu

Haag, 03. april 2014.

Studijski posjet 45 studenata i profesora Pravnog fakulteta u Zenici Tribunalu završen je danas nakon dva dana predavanja i prezentacija, koja su gostima pružili bolji uvid u rad i praksu ove institucije od velikog značaja za njihove buduće pravničke karijere. Posjet su zajednički organizirali Outreach program Tribunala i Ambasada Bosne i Hercegovine u Kraljevini Nizozemskoj u sklopu kontinuirane suradnje na organizaciji ove vrste edukacijskih programa.

Govoreći o značaju posjeta za profesionalni razvoj studenata, Dr. Nezir Pivić, prodekan za nastavu je rekao: “Ova studijska posjeta je izuzetno vrijedno iskustvo studentima u cilju sticanja praktičnih vještina u domenu pravne nauke“, dok je njegov kolega, Mr. Enis Omerović dodao da su „Razgovori sa sucima i tužiteljima Tribunala dali studentima novu percepciju prema pravnoj nauci i omogućili im da razumeju nužnost njegovog postojanja i rada“.

Studenti su za vrijeme posjeta imali priliku razgovarati sa sucem Christofom Flüggeom, glavnim tužiteljem Sergeom Brammertzom, kao i drugim predstavnicima Sekretarijata, Tužiteljstva i Sudskih vijeća. Komentarišući program posjete, Lejla, studentica četvrte godine prava, rekla je: „Čast mi je bila prisustvovati predavanjima eminentnih sudija, tužitelja i stručnih saradnika u Tribunalu koji su nam prenijeli dio svog iskustva i prakse, te na adekvatan način približili rad suda“.

Poseban dojam na studente ostavio je jednosatni razgovor sa glavnim tužiteljem, Sergeom Brammertzom, koji su ocijenili kao veoma otvoren i neposredan, a za vrijeme kojeg su postavljali pitanja o nizu tema vezanih za rad Tužiteljstva, od kojih su se mnoga odnosila na stanje tekućih predmeta i ocjenu uspjeha Tribunala u ostvarivanju svog mandata. Demirel, student četvrte godine je na kraju posjete zaključio: „Ovo je veoma važna stepenica u našem pravničkom usavršavanju, jer nam je pružena mogućnost sticanja praktičnih znanja od strane vrhunskih eksperata“.

Posjet je završen projekcijom filma Njihovim očima: svjedoci pravde u produkciji Outreach programa, koji su gosti ispratili aplauzom, kao i komentarima o značaju naslijeđa Tribunala, a posebno desetina hiljada sati zapisa svjedočenja žrtava, za buduće procese tranzicijske pravde, kao i za obrazovanje budućih naraštaja na području bivše Jugoslavije.