Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

„Zločini pred Tribunalom: Višegrad“ premijerno prikazan u Beogradu

Belgrade |

Peti dokumentarni film u produkciji Outreach programa MKSJ - „Zločini pred Tribunalom: Višegrad“ – danas je premijerno prikazan u Art bioskopu Etnografskog muzeja u Beogradu. Projekciji je prisustvovalo 35 predstavnika nevladinih organizacija, predstavnika diplomatskog kora, novinara i studenata.

Višegrad je bio poprište nekih od najstrašnijih zločina tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Kroz svedočenja žrtava i očevidaca, presude sudskih veća, te intervjue s protagonistima suđenja, „Zločini pred Tribunalom: Višegrad“ pruža uvid u istrage, sudske postupke i činjenice koje je o ovim zločinima utvrdio MKSJ.

Nakon projekcije, predstavnik Outreach programa i jedan od producenata ovog filma, Petar Finci, odgovarao je na pitanja beogradske publike. Finci je istakao važnost utvrđivanja činjenica u vezi sa zločinima počinjenim na području bivše Jugoslavije, te govorio o značaju ovog i drugih dokumentarnih filmova u produkciji Outreach programa u približavanju rada Tribunala široj javnosti.

Nakon što je odgledala film, Jasmina Lazović iz nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava je izjavila: „Ovaj film direktno svedoči o najstrašnijim zločinima počinjenim u BiH, i bilo bi jako dobro kada bi bio korišćen u edukativne svrhe kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, odnosno BiH“.