Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Crtanjem najlakše izražavamo svoja osjećanja

Sarajevo, 10. jun 2014.

Outreach program MKSJ-a danas je organizovao likovno-edukativnu radionicu u sklopu 11. Kid's festivala, najvećeg nezavisnog događaja za mlade u jugoistočnoj Evropi.

Almir Alić, predstavnik Sekretarijata MKSJ-a, upoznao je bosansko-hercegovačke mališane s osnovnim informacijama vezanim za rad Tribunala i pozvao ih da kroz crteže izraze svoje viđenje pravde. Preko 100 učenika osnovnih škola iz Sarajeva, Doboj Istoka, Pazarića, Kaknja, Visokog, Istočnog Sarajeva i Doboja je svojim živopisnim crtežima prikazalo događaje vezane za ratna dešavanja na ovim prostorima, ali i prizore koji jasno pokazuju njihovu iskrenu želju za normalnim životom u prosperitetnoj BiH. Slike spaljenih sela, logora i porušenih zgrada, upotpunili su prizori iz sudnica Tribunala, kao i simbolika koja ukazuje na mir u svijetu i dječju želju za pomirenjem na prostoru koji još uvijek živi posljedice razornog sukoba od prije dva desetljeća.

Eman, dvanaestogodišnji učenik iz Sarajeva, je na svom crtežu simbolično predstavio kontrast između ratnih razaranja i mirnog života u urbanoj zajednici. Svoje impresije o radionici MKSJ-a je rado podijelio sa ostalom djecom: “Radionica Haškog tribunala mi se jako sviđa jer možemo dosta toga naučiti iz ratne prošlosti, da nam se ne bi ponavljala loša iskustva naših roditelja. Crtanjem najlakše izražavam svoja osjećanja, tako da bih ponovo želio učestvovati u ovako lijepoj radionici.