Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarni film Outreach programa prikazan bh. dijaspori u Nizozemskoj

Hag, 23. maj 2013.

Njegova ekselencija, g. Ahmet Halilović, ambasador Bosne i Hercegovine (BiH) u Nizozemskoj, pridružio se juče više od 20 članova bosansko-hercegovačke dijaspore u Holandiji na specijalnom prikazivanju dokumentarnog filma Outreach programa o zločinima počinjenim 1992. godine u Prijedoru, BiH, koje je upriličeno u prostorijama Tribunala.

U svom obraćanju nakon prikazivanja filma, ambasador je izjavio: "Najbolju ocjenu filma daće oni kojih se on najviše tiče. Zato mi je posebno drago što vidim da su današnjem prikazivanju prisustvovali ljudi iz Prijedora. Želim da iskoristim ovu priliku i čestitam Outreach programu na njihovim aktivnostima. Nadam se da će se ovaj program širiti i dalje, jer je jako važno da osim presuda postoje i stvari kao što je ovaj dokumentarac, jer je to jedan od načina da se prikažu činjenice o ovim događajima."  

Ovaj dokumentarni film je koncentrisan na predmete vođene pred Tribunalom koji se tiču zločina počinjenih na području Prijedora. Kroz svjedočenja žrtava i brojne materijale korištene u sudskim procesima ovaj film govori o istragama, krivičnom gonjenju i presudama za ratne zločine počinjene u Prijedoru.
Nakon prikazivanja filma upriličen je kratak razgovor sa režiserom filma Petrom Fincijem, a diskusija se nastavila i tokom koktel prijema koji je uslijedio u auli Suda.