Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Hrvatski i srpski srednjoškolci zajedno na predavanju o MKSJ-u

Vukovar, 26. travnja 2012. 

Christopher Fry i Klara Dokmanović iz Outreach programa posjetili su danas Vukovar, istočna Hrvatska, i održali prezentaciju o radu Tribunala skupini od više od 40 učenika Gimnazije Vukovar.

U ovom gradu razorenom u ratu i etnički podijeljenom, hrvatski i srpski učenici zajedno su prisustvovali prezentaciji i s dostojanstvenom uzdržanošću pratili prezentaciju o MKSJ-u koja se, između ostalog, izravno bavila događajima koji su pogodili gotovo svaku obitelj u Vukovaru.

Tijekom prve godine rata u Hrvatskoj, snage Jugoslavenske narodne armije držale su Vukovar pod više-mjesečnom opsadom. Veliki dio grada je uništen, stotine ljudi ubijene, a tisuće i tisuće istjerane iz svojih domova..

Vukovarska gimnazija pomalo funkcionira kao dvije odvojene škole pod istim krovom. Premda hrvatski i srpski učenici uče prema istom nastavnom programu, srpski učenici prate nastavu na srpskom jeziku u jednoj učionici, a hrvatski učenici na hrvatskom u drugoj. Direktor škole je upozorio predstavnike Outreacha da kad učenici zajedno prisustvuju nekim posebnim događajima, postoji mogućnost verbalnih prepirki ili sukoba. Međutim, učenici koji su željeli izraziti svoja mišljenja i postavljali pitanja bili su vrlo obazrivi u formuliranju tih pitanja kako ne bi povrijedili učenike druge etničke pripadnosti.

Priznanje krivnje Milana Babića, političkog lidera hrvatskih Srba, koji je osuđen na 13 godina zatvora, čini se da je snažno dojmilo učenike.

Nakon prezentacije, Chris i Klara su se sastali s direktorom škole koji se zahvalio na prezentaciji, te pokazao kako se ponosi svojim učenicima, koji, kako je rekao, svaki dan izbjegavaju etničke sukobe i kreću naprijed sa svojim životima.