Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

2002.

 

Datum Aktivnost/Događaj Učesnici

21. prosinac, Zagreb, Hrvatska

Predstavnik programa Outreach na godišnjoj skupštini ELSA-e

Predstavnik programa Outreach MKSJ-a za Hrvatsku sudjelovao je na godišnjoj skupštini hrvatskog ogranka ELSA-e (Europska udruga studenata prava) na kojoj je za sudionike održao kratku prezentaciju o aktivnostima programa Outreach u Hrvatskoj. Nakon prezentacije su podijeljene informativne brošure MKSJ-a, s informacijama kako se mogu kontaktirati uredi programa Outreach. Osim toga, predstavnik programa Outreach je opskrbio informativni punkt ELSA-e na Pravnom fakultetu u Zagrebu s 200 ICTY informativnih brošura za daljnju distribuciju među studentima i osobljem fakulteta.

Događaj je organizirala Europska udruga studenata prava

> 50 sudionika s četiri Pravna fakulteta u Hrvatskoj koji su sudjelovali na skupštini ELSA-e, studenti pravnih fakulteta iz Hrvatske

14. prosinac, oba entiteta, Bosna i Hercegovina

“Pravda za sve” prikazana u Bosni i Hercegovini

Dana 14. prosinca stanice državne televizije u oba entiteta emitirale su dokumentarni film SFOR-a o MKSJ-u naslovljen “Pravda za sve”. Film daje pregled osnivanja i funkcioniranja MKSJ-a, uz komentare nekih javnih osoba iz regije, među ostalim, direktora Centra za ljudska prava iz Beograda i predsjednika Hrvatskog Helsinškog odbora za ljudska prava. Prema anketi koju je naručio SFOR, oko 45% stanovništva  od 20-45 godina starosti (ciljna skupina koja čini oko 41% ukupnog stanovništva) gledalo je dokumentarni film ili barem dio filma. Emitiranju filma prethodila je kampanja putem lokalnih medija, plakata i reklamnih panoa kako bi se stanovnici obavijestili o emitiranju filma. Kako je dokumentarni film bio i vrlo informativan i koristan u razbijanju nekih pogrešnih percepcija, emitiranje je ocijenjeno kao vrlo pozitivan korak. Film su reprizirale entitetske TC stanice, te nekoliko lokalnih TV stanica u siječnju 2003.

Emitiranje je organizirao  SFOR u BiH

> javnost u BiH

 10. prosinac, Kragujevac, SRJ

Predavanje na Pravnom Fakultetu u Kragujevcu

Predstavnik programa Outreach u SRJ održao je predavanje za skupinu studenata druge godine na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Predavanju su prisustvovali i profesori prava, te član Gradske skupštine u Kragujevcu.

Predavanje je organizirao Pravni fakultet u Kragujevcu

> 100 studenata prava druge godine s pravnog fakulteta u Kragujevcu, profesori, član Gradske skupštine

6. – 7. prosinac, Beograd, SRJ

Konferencija o ulozi svjedoka i žrtava u postupcima za ratne zločine

Dvodnevna međunarodna konferencija o ulozi svjedoka i žrtava u sudskim postupcima za ratne zločine održana je u Beogradu. Tri dužnosnika MKSJ-a bili su govornici na konferenciji: pravnik iz Tužiteljstva, pravni savjetnik iz sudskih vijeća, i djelatnik za pružanje potpore iz Odjela za žrtve i svjedoke.
Cilj konferencije bio je prezentirati način na koji MKSJ radi sa svjedocima i žrtvama, te potaknuti inicijative u SRJ i cijeloj regiji za usvajanje boljih praksi u radu sa svjedocima i žrtvama, te na taj način unaprijediti procesuiranje ratnih zločina u cjelini.

Konferenciju su zajednički organizirali program Outreach MKSJ-a, nevladina organizacija iz Beograda Centar za antiratnu akciju i Pravosudni centar za obuku i stručno usavršavanje Srbije s potporom UNDP-a, a financirali su je Ambasada SR  Nemačke u Beogradu i Pravosudni centar za obuku i stručno usavršavanje

> 50 pravosudnih djelatnika, dužnosnika ministarstava i aktivista nevladinih organizacija iz Srbije, Crne Gore, s Kosova, te iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske

2. – 6. prosinac, Den Haag

Odvjetnici obrane s Kosova u posjetu MKSJ-u

Za posjetitelje su održane su prezentacije o radu sudskih vijeća i sudaca, o radu Tužiteljstva (s posebnim naglaskom na radu istražitelja) i Tajništva Suda (npr. o Odjelu za žrtve i svjedoke i Uredu za pitanja pravne pomoći pritvora). Prezentacije su držali predstavnici tih odjela. Skupina posjetitelja je prisustvovala na više sudskih rasprava, te posjetila Međunarodni sudce pravde.

Posjet je organizirala Američka odvjetnička komora  – Pravna inicijativa za središnju i istočnu Europu (ABA CEELI)

> 13 predstavnika odvjetnika obrane s Kosova i 3 djelatnika iz podružnice organizacije ABA CEELI na Kosovu

3. prosinac, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Sastanak s prosvjednicima u  Sarajevu nakon oslobađajuće presude za  Vasiljevića za zločine u Višegradu

Prosvjednici, među kojima su bili i žrtve koje su preživjele zločine za koje je Mitar Vasiljević optužen, te svjedoci koji su svjedočili na njegovom suđenju, izrazili su svoje razočaranje odlukom MKSJ-a da ga oslobodi optužbi koje su se odnosile na smrt 60 Bošnjaka koji su živi spaljeni u jednoj napuštenoj kući u ljeto1992. Kad su najavili svoju namjeru da organiziraju prosvjed ispred zgrade UN-a, predstavnik programa Outreach MKSJ-a u BiH dogovorio je sastanak s predstavnicima udruženja dan prije prosvjeda kako bi ih obavijestio o sadržaju presuda, razlozima koje su suci naveli i žalbenom postupku pred MKSJ-om. Predstavnici BiH također su se sastali s prosvjednicima na dan prosvjeda, te održali sastanak s dvadesetak žrtava kako bi saslušali njihove primjedbe na presudu, te im prenijeli pojedinosti u vezi s presudom i sudskim postupcima.

Sastanak je organizirao program Outreach MKSJ-a u BiH

> skupina žrtava i svjedoka ratnih zločina u Višegradu, predstavnici udruženja žrtava iz Višegrada

studeni, Bijeljina, Brčko, Mostar

Povećanje vidljivosti MKSJ-a u lokalnim zajednicama

Predstavnik programa Outreach MKSJ-a u Bosni i Hercegovini posjetio je Brčko, Bijeljinu i Mostar s ciljem stvaranja veće vidljivosti Ureda programa Outreach u BiH. Posjeti su bili usredotočeni na kontakte s lokalnim medijima kojima predstavnici MKSJ-a obično nisu lako dostupni. Prve ocjene sugeriraju da je ovakav pristup bio vrlo učinkovit, a komentari uključenih novinara bili su vrlo pozitivni, kao i u nekim slučajevima, javnosti. U posljednjem tjednu studenog, koordinator programa Outreach u BiH sudjelovao je i u najgledanijem političkom programu na televiziji RS.

Posjete je organizirao Ured programa Outreach  MKSJ-a u BiH

> predstavnici medija iz Brčkog, Bijeljine i Mostara, predstavnici lokalnih nevladinih organizacija, predstavnici pravne struke, udruženja žrtava

27. studeni, Beograd, SRJ

Predavanje na Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja

Predstavnik programa Outreach u SRJ održao je 45-minutno predavanje o MKSJ-u na Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu, nakon kojeg je uslijedila 45-minutna diskusija. Predavanju je prisustvovalo 12 članova  Instituta, čiji komentari i pitanja su u velikoj mjeri odražavali uobičajene predrasude o Međunarodnom sudu, prije svega predrasudu o tome da se radi o političkom sudu i instrumentu globalnih pokušaja da se Srbi proglase najvećim krivcima krivnja za ratove i ratne zločine.

Predavanje i diskusiju je organizirao Institut za kriminološka i sociološka istraživanja

> 12 članova Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja

22. – 23. studeni, Skopje, BJRM

Simpozij MKSJ-a u Skopju

Cilj simpozija MKSJ-a u Skopju bio je pružiti informacije o osnivanju Međunarodnog suda, njegovoj nadležnosti i sudskim postupcima, kao i o relevantnosti MKSJ-a u Makedoniji, raznovrsnoj publici iz Makedonije. Bio je to prvi put da su predstavnici Tajništva, Tužiteljstva i sudskih vijeća  govorili o tim temama u BJRM.

Simpozij je imao isti format kao šest prijašnjih, uvodnih događaja koji su održani diljem bivše Jugoslavije 2000. i 2001. godine.

Simpozije je organizirao Centar za strateška istraživanja i dokumentaciju u suradnji s MKSJ-om, a potporu je pružilo  Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke putem Veleposlanstva Njemačke u Skopju i Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Skopju

> 80 predstavnika pravne struke, uključujući suce, tužitelje i odvjetnike obrane, predstavnici Vlade, pravni savjetnici, predstavnici nevladinih organizacija, udruženja žrtava i medija

14. studeni, Den Haag

Predstavnici Helsinškog odbora u posjetu MKSJ-u

Devet predstavnik različitih ogranaka Helsinškog odbora za ljudska prava posjetilo je MKJS. Posjet je organizirao Nizozemski Helsinški odbor, u sklopu njihove Opće skupštine 2002. Sudionici su prisustvovali brifingu koji su organizirali dužnosnici programa Outreach i prisustvovali su postupku u jednom predmetu. 

Posjet je organizirao Nizozemski Helsinški odbor

> 9 predstavnika raznih ogranaka Helsinškog odbora za ljudska prava

11. studeni, Den Haag

Studenti prava iz Slovenije u posjetu MKSJ-u

Skupina od 45 studenata prava iz Slovenije posjetilo je MKSJ. Tijekom svojeg jednodnevnog boravka  pružene su im razne informacije o MKSJ-u – o osnivanju i mandatu Međunarodnog suda, zatim pregled predmeta, brifing o  Pravilima o postupku i dokazima Međunarodnog suda i njegovoj sudskoj praksi. Nakon prezentacija i predavanja na kojima su studenti aktivno sudjelovali, skupina je prisustvovala i sudskim postupcima.

Posjet je organizirala Europska udruga studenata prava (ELSA) iz Ljubljane, Slovenija

> 45 studenata prava iz  Slovenije

31. listopad, Skopje, BJR Makedonija

Okrugli stol u Skopju

Koordinator programa Outreach na Kosovu sudjelovao je na okruglom stolu u Skopju, organiziranom u sklopu četverodnevnog sajma nevladinih organizacija. Okrugli je stol održan pod naslovom ‘Uloga međunarodnih sudova u očuvanju ljudskih prava’. Sudionici su u najvećoj mjeri bili predstavnici lokalnih nevladinih organizacija iz Skopja.

Okrugli stol je organizirao Civil Society Resource Centre

> predstavnici nevladinih organizacija iz Skopja

24. – 31. listopad, Zagreb, Hrvatska

Program Outreach sudjelovao u proslavi Tjedna UN-a u Hrvatskoj

Osoblje programa Outreach MKSJ-a u Zagrebu bilo je izravno uključeno u pripremu izložbe održane tijekom Tjedna  UN-a u Zagrebu. Osoblje je pripremilo tekstove i grafičke materijale za dva izložbena panoa na kojima je hrvatskoj javnosti pružene informacije o mandatu, strukturi aktivnostima Međunarodnog suda. Osim toga, osoblje programa Outreach pripremilo je i razne materijale za distribuciju javnosti tijekom tog tjedna. Izložbu su otvorili glavni predstavnik ureda i agencija UN-a u Hrvatskoj i predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.  

Aktivnosti su organizirali uredi i agencije UN-a u Hrvatskoj  

> državni dužnosnici, predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici međunarodnih organizacija

28. listopad, Dubrovnik, Hrvatska

Škola ljudskih prava za predstavnike pravne struke

Predstavnik programa Outreach u BiH pozvan je da održi predavanje skupini sudaca, tužitelja i odvjetnika iz cijele regije (BiH, SRJ, Hrvatska) u sklopu sedmodnevnog seminara o ljudskim pravima. Tema predavanja je bila MKSJ – njegovo osnivanje, nadležnost i struktura, a pružene su sažete informacije o Međunarodnog kaznenom sudu. Predstavnik programa Outreach u Hrvatskoj također je prisustvovao predavanju.

Školu ljudskih prava organizirali su Hrvatski Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za ljudska prava iz Beograda

> 25 sudaca, tužitelja, odvjetnika iz BiH, Hrvatske, SRJ

24. - 26. listopad, Beograd, SRJ

Konferencija “Balkan: na putu prema pomirenju”

Predstavnik programa Outreach iz SRJ prisustvovao je međunarodnoj konferenciji naslovljenoj “Balkan: na putu prema pomirenju”, održanoj od 24. do 26. listopada u  Beogradu. Predstavnik programa Outreach u SRJ kratko se obratio sudionicima konferencije, govoreći o strategiji završetka rada Međunarodnog suda.

Ovaj događaj su su-organizirale fondacije Konrad Adenauer Stiftung i Robert Schuman

> predstavnici civilnog društva, beogradskih vlasti

24. listopad, Beograd, SRJ

Dan UN-a obilježen u Beogradu

Predstavnik programa Outreach u SRJ, zajedno s tri dužnosnika iz drugih UN-ovih agencija, održao je kratko predavanje na skupu pod nazivom “Ispunjavanje svrhe Ujedinjenih naroda”, organiziranom na Pravnom fakultetu u Beogradu. Predstavnik programa Outreach u SRJ prisustvovao je i na dva prijema – jednom za urednike medijskih kuća i jednom za predstavnike diplomatske zajednice i lokalne državne dužnosnike.

Ovaj događaj je organizirala Europska udruga studenata prava u Beogradu

> studenti pravnog fakulteta u Beogradu, predstavnici medija, diplomati i lokalni državni dužnosnici

18. listopad, Beograd, FRY

Okrugli stol o odgovornosti za ratne zločine

Predstavnik programa Outreach u SRJ sudjelovao je u diskusiji okruglog stola organiziranog u sklopu nastojanja skupine organizacija mladih da potaknu javnu svijest o potrebi borbe protiv nekažnjivosti. Drugi govornici na okruglom stolu bili su predstavnici organizacije “Face it!”, Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo, novinar Petar Luković i and MP Vlatko Sekulović.

Okrugli stol je organizirala skupina organizacija mladih u okviru svoje kampanje pod nazivom “Face it!”

> predstavnici i aktivisti organizacija mladih, mediji

14 .- 18. listopad, Den Haag

Suci i tužitelji s Kosova u posjetu MKSJ-u

Skupina od 10 predstavnika pravosuđa s Kosova posjetila je MKSJ. Prisustvovali su prezentacijama o radu sudskih vijeća i sudaca, Tužiteljstva (s posebnim naglaskom na radu istražitelja), te Tajništva (konkretnije, radu Odjela za žrtve i svjedoke i Ureda za pitanja pravne pomoći pritvora). Prezentacije su održali predstavnici tih odjela. Posjetitelji s Kosova prisustvovali su i sudskim raspravama, te su posjetili Međunarodni sud pravde.

Posjet je organizirao Kosovski institut za pravosuđe

> 10 predstavnika pravosuđa s Kosova

11. - 12. listopad, Beograd, FRY

Konferencija “Koji model istine i pomirenja odgovara bivšoj Jugoslaviji”

Predstavnik programa Outreach u SRJ prisustvovao je konferenciji pod nazivom “Koji model istine i pomirenja odgovara bivšoj Jugoslaviji”. Predstavnici programa  Outreach u SRJ iskoristili su tu prigodu da objasne kakva može biti uloga Međunarodnog suda u procesu pomirenja, i kako se percipira odnos između Međunarodnog suda i nacionalnih tijela sudskog progona.

Konferenciju je organiziralo Viktimološko društvo Srbije i Fondacija Friedrich Ebert u Srbiji

> aktivisti predstavnici nevladinih organizacija

14. rujan, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Škola ljudskih prava za pravnike

Predstavnik programa Outreach MKSJ-a u BiH pozvan je da održi predavanje skupini sudaca, tužitelja i odvjetnika iz regije (BiH, SRJ i Hrvatska) u sklopu sedmodnevnog seminara o ljudskim pravima. Tema predavanja je bila MKSJ – njegovo osnivanje, nadležnost i struktura, a pružene su i kratke informacije o Međunarodnog kaznenom sudu. Nakon toga je uslijedila 45-minutna sesija pitanja i odgovora.

Ocjenjujući rad seminara, sudionici su predavanje o MKSJ-u ocijenili najvišim ocjenama, te je organizator pozvao predstavnika programa Outreach u BiH da održi predavanje i na zadnjem od tih seminara koji je održan od 25. listopada do 3. studenog.

Školu ljudskih prava organizirali su Centri za ljudska prava iz Sarajeva, Zagreba i Beograda

> suci, tužitelji i odvjetnici iz BiH, Hrvatske i SRJ

8. srpanj, Novi Sad, FRY

Okrugli stol u sklopu festivala “Exit”  

Predstavnik programa Outreach u SRJ sudjelovao je u diskusiji na okruglom stolu pod nazivom “Što je istina?”. Okrugli stol je održan u sklopu akademskog dijela devetodnevnog festivala “Exit”. Dio diskusije je uživo prenosila lokalna TV stanica. Izvršna direktorica nevladine udruge Fond za humanitarno pravo iz Beograda, Nataša Kandić, također je bila jedna od sudionica.

Događaj je organizirao  Festival “Exit”

> mladi okupljeni na festivalu “Exit”

29. lipanj, Vrnjačka Banja, FRY

Škola ljudskih prava za učenike srednjih škola

Predstavnik programa Outreach u SRJ održao je predavanje u Vrnjačkoj Banji za skupinu od 20 učenika srednjih škola iz raznih dijelova Srbije u sklopu devetodnevne škole ljudskih prava. Osoblje programa Outreach držalo je i ranije predavanja na sličnim skupovima u Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH.

Tečaj je organizirao Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, a financirao Norveški Helsinški odbor

> 20 učenika srednjih škola iz raznih dijelova Srbije

27. lipanj, Banja Luka, Bosna i Hercegovina

Konferencija o ulozi svjedoka u postupcima za sudske zločine

Konferencija je okupila najaktivnije predstavnike pravne struke koji se bave predmetima ratnih zločina iz cijele Bosne i Hercegovine kao i odgovarajuće dužnosnike Vlade i suce Vrhovnog suda, predstavnike MKSJ-a, predstavnike najvećih udruženja ratnih žrtava iz sve tri glavne etničke skupine, te urednike i novinare koji se bave tom temom.

Konferencija je bila podijeljena u četiri sesije na kojima su se sudionici bavili sljedećim pitanjima: važnost svjedočenja svjedoka za svaki predmet ratnih zločina, zaštita svjedoka kakvu prakticira MKSJ i kakva postoji u praksi u BiH, suđenja za ratne zločine kao mogućnost da žrtve ispričaju svoju stranu priče, te stav medija u BH prema zaštićenim svjedocima.

Prema planu, do kraja 2002. treba tiskati 200 primjeraka transkripta s konferencije na bosanskom-Hrvatskom-srpskom i 100 na engleskom.

Konferenciju su kao partneri organizirali MKSJ i Fond Otvoreno društvo u BiH

> predstavnici pravne struke koji se bave predmetima ratnih zločina iz raznih dijelova BiH, dužnosnici Vlade, suci Vrhovnog suda, predstavnici udruženja žrtava, urednici i novinari 

17. - 21. lipanj, Sarajevo, Banja Luka, Bosna i Hercegovina

Delegacija na čelu s predsjednikom Međunarodnog suda, u posjetu Bosni i Hercegovini

Predsjednik MKSJ-a, Claude Jorda, glavna tužiteljica, zamjenik tajnika i glasnogovornici Međunarodnog suda i Tužiteljstva posjetili su BiH. Cilj petodnevnog posjeta bio je upoznati se sa statusom planova u vezi s mogućim prosljeđivanjem predmeta s Međunarodnog suda na nacionalne sudove u BiH i povezanim pitanjima pravosudne reforme.

Članovi delegacije su održali 16 sastanaka s dužnosnicima državnih i entitetskih institucija najvišeg ranga iz BiH, sucima i tužiteljima iz oba entiteta, udruženjima žrtava sve tri glavne etničke skupine i predstavnicima Ureda Visokog predstavnika.

Posjet je organizirao MKSJ

> Visoku predstavnik u BiH, Paddy Ashdown, predstavnici Predsjedništva BiH i Predsjedništva i Vlade RS, javnost diljem BiH

19. lipanj, Banja Luka, Bosna i Hercegovina

Škola ljudskih prava u Banja Luci

Predstavnik programa Outreach MKSJ-a u BiH održao je prezentaciju za skupinu od 20 mladih koji su pohađali Ljetnu školu ljudskih prava Helsinškog odbora. Nakon kratkog uvodnog predavanja o osnivanju MKSJ-a, njegovoj strukturi i nadležnosti, uslijedila je diskusija. Razina znanja mladih bila je iznenađujuće visoka, a njihova pitanja temeljena na informacijama.

Školu je organizirao Helsinški odbor za ljudska prava u  Republici Srpskoj

> 20 učenika srednjih škola (od 14-17 godina) iz BiH, Srbije, Hrvatske i s Kosova

14. lipanj, Den Haag

Načelnici općina iz BiH u posjetu MKSJ-u

Skupina od 19 predstavnika općina iz BiH posjetilo je MKSJ. Prisustvovali su prezentacijama dužnosnika programa Outreach o osnivanju, mandatu i funkcioniranju MKSJ-a.  Prisustvovali su i raspravi na suđenju Martinoviću i Naletiliću.

Posjet je organizirala nevladina organizacija  VNG International

> 19 predstavnika iz BiH – uključujući načelnike općina i druge državne službenike iz BiH

14. lipanj, Den Haag

Predstavnici “Citizens’ Pact” posjetili MSKJ

Pet predstavnika nevladine inicijative “Citizens’ Pact for South Eastern Europe” (Građanski pakt za jugoistočnu Europu) posjetilo je MKSJ. Tijekom jednodnevnog posjeta prisustvovali su prezentacijama osoblja programa Outreach o osnivanju i mandatu MKSJ-a i predmetima pred sudom.

Posjet je organizirala nizozemska nevladina organizacija Interchurch Peace Council (IKV)

> 5 predstavnika inicijative nevladinih organizacija “Citizens’ Pact”

10. lipanj, Neum, Bosna i Hercegovina

Okrugli stol  “Izvještavanje o MKSJ-u i ratnim zločinima”

Oko tridesetak novinara iz bivše Jugoslavije prisustvovalo je okruglom stolu s temom “Izvještavanje o MKSJ-u i ratnim zločinima”. Među ostalim temama o kojima se govorilo bile su: “Politizacija medijskog izvještavanja o radu međunarodnog suda” i “Naš i njihov pristup izvještavanju o ratnim zločinima”. Među govornicima su bili Edina Residović, odvjetnica iz Sarajeva; Gojko Berić, analitičar i komentator bosanskog dnevnog lista “Oslobođenje”; Jasmina Debeljak iz Medijskog centra u Beogradu; i Stojan Obradović, glavni urednik novinske agencije STINA iz Splita, Hrvatska.

Teme uvodnih govora, te diskusija koja uslijedila, bili su usredotočeni na sljedeća pitanja: nedostatak osnovnog znanja novinara o Međunarodnom sudu i to novinara koji izvještavaju o njegovom radu, pristrano izvještavanje temeljeno na pristupu “naši i njihovi” i dopuštanje medija da njima manipuliraju političari koji koriste Međunarodni sud kao oružje u domaćim političkim sukobima.

Predstavnik programa Outreach prezentirao je stavove Međunarodnog suda u vezi s medijskim izvještavanjem o njegovom radu, te aktivnosti usmjerene ka poboljšanju kontakta između Međunarodnog suda i medija.

Okrugli stol je organizirao Media Plan Institut iz Sarajeva

> 30 novinara iz BiH, Hrvatske, Srbije

7. lipanj, Den Haag

Delegacija Vrhovnog suda iz Slovenije u posjetu MKSJ-u

Skupina predstavnika slovenskog pravosuđa posjetila je MSKJ. Tijekom jednodnevnog posjeta prisustvovali su prezentacijama dužnosnika programa Outreach o osnivanju i mandatu MKSJ-a, o pravilniku o postupku i dokazima i kaznenom postupku pred Međunarodnim sudom. Prisustvovali su i sudskim postupcima.

Posjet je organiziralo Ministarstvo pravosuđa Nizozemske  

> predsjednik, potpredsjednik i tajnik Vrhovnog suda Slovenije i savjetnik Slovenskog veleposlanstva u Nizozemskoj

3. lipanj, Den Haag

Studenti Udruženja bosanskih studenata  u Njemačkoj u posjetu MKSJ-u

Skupina od 22 bosanska studenta koji studiraju u Njemačkoj posjetila je Međunarodni sud. Tijekom posjeta prisustvovali su prezentacijama dužnosnika programa Outreach o osnivanju, strukturi i mandatu MKSJ-a. Također su prisustvovali sudskim postupcima.

Posjet je organiziralo Udruženje bosanskih studenata u Njemačkoj

> 22 studenta iz BiH koji studiraju u Njemačkoj

svibanj, Zagreb, Hrvatska

Članak o MKSJ-u biltenu “Spona “

Kao rezultat dobrih odnosa Vladinog Ureda za suradnju s nevladinim organizacijama, članak o mandatu i radu programa Outreach objavljen je u njihovom tromjesečnom biltenu “Spona”. Bilten se distribuira hrvatskim nevladinim organizacijama širom zemlje. Objavljeni članak povećao je svijest u zajednici nevladinih organizacija o  aktivnoj prisutnosti programa Outreach u Hrvatskoj te rezultirao novim kontaktima.

Objavljivanje biltena organizirao je Vladin ured za suradnju s nevladinim organizacijama

> osoblje i aktivisti nevladinih organizacija iz raznih dijelova Hrvatske

31. svibanj, Zaječar, SRJ

Okrugli stol u Zaječaru

Odbor za građansku inicijativu iz Niša organizirao je okrugli stol o sudskim postupcima za ratne zločine u Zaječaru (istočna Srbija) koji je bio otvoren za javnost i medije. Predstavnik programa Outreach MKSJ-a u SRJ i pravni analitičar Srpskog Helsinškog odbora održali su uvodne govore nakon koji su uslijedila pitanja publike. Unatoč općenito neprijateljskog stava publike prema MKSJ-u, uslijedila je konstruktivna diskusija. Nakon javnog okruglog stola, predstavnik programa Outreach sudjelovao je u 45-minutnoj emisiji lokalne televizije Zaječar koja je prenošena uživo.

Okrugli stol je organizirao  Odbor za građansku inicijativu

> 35 predstavnika i aktivista civilnog društva, predstavnici lokalnih vlasti, javnost u Zaječaru

14. i 28. svibanj, Beograd, SRJ

“Den Haag uživo” emitiran u BiH

Prva u nizu od četiri TV debate emitirane uživo  pod nazivom “Den Haag uživo” realizirana je 14. svibnja, a emitirale su je beogradska televizija B92 i druge članice  televizijske mreže ANEM u Srbiji. Ključni element programa je u video-vezi između studija u Beogradu i na Međunarodnom sudu u Den Haagu koja omogućuje simultano uključivanje gostiju u studijima u dva grada i istoj debati koja se emitira uživo. Gosti prve debate s MKSJ-a bili su zamjenik koordinatora programa Outreach i glasnogovornik Tužiteljstva.

Emitiranje druge debate zakazano je za 28. svibanj, a gostovat će posebni savjetnik Tužitelja i glasnogovornik Tajništva i sudskih vijeća.

Emisije su ko-producirali televizija B92 i Medija Centar iz Beograda, koji je također poslužio kao studio u kojem su snimljene debate u Beogradu

> javnost širom SRJ

25. – 27. svibanj,  Beograd, Niš, Novi Sad, SRJ

Niz od tri seminara za srpske odvjetnike

Niz od tri poludnevna seminara o kaznenom postupku na MKSJ-u i pitanjima koja se odnose na obranu optuženika pred Međunarodnim sudom organiziran je za srpske odvjetnike. Seminari su održani u Nišu (25. travnja), Novom Sadu (26. travnja) i Beogradu (27. travnja). U svim gradovima na seminaru je govorio i lokalni odvjetnik s iskustvom zastupanja optuženika pred  MKSJ-om. Govornici iz Den Haaga bili su voditelj Ureda za pitanja pravne pomoći i pritvora i zamjenik koordinatora programa Outreach. Seminaru je prisustvovalo oko pedesetak osoba u Novom Sadu, a po dvadesetak u Beogradu i Nišu.

Seminare su zajednički organizirali MKSJ i Američka odvjetnička komora u Srbiji

> 90 sudionika u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, predstavnici medija

11. – 15. svibanj, Den Haag

Delegacija iz Hrvatske u posjetu ICTY

Skupina od 12 predstavnika hrvatskog Ministarstva pravosuđa, Vrhovnog suda, Sveučilišta u Zagrebu i Općinskih sudova iz Hrvatske posjetila je MKSJ. Program Outreach ih je dočekao, a održali su sastanke s tajnikom Suda i drugim dužnosnicima Tajništva i razgovarali o pitanjima sudskog upravljanja.
Na seminaru za lokalne i međunarodne suce, tužitelje i odvjetnike o teškim kršenjima humanitarnog prava imali su priliku razgovarati s dužnosnicima Međunarodnog suda o  materijalnom pravu na sudu.

Posjet je organizirala Europska unija

> 12 predstavnika iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske, Vrhovnog suda, Sveučilišta u Zagrebu i više Općinskih sudova iz Hrvatske

14. svibanj, Zagreb, Hrvatska

Prezentacija u Centru za mirovne studije

Predstavnik programa Outreach MKSJ-a u hrvatskoj održao je prezentaciju za 30 studenata koji sudjeluju u programu “Mirovnih studija”. Prezentacija se sastojala od uvoda u rad MKSJ-a, mandata Suda, njegove organizacije i nadležnosti, s posebnim naglaskom na optužnicama koje je MSKJ podigao u vezi s Hrvatskom i pitanjima zaštite svjedoka. Centar za mirovne studije je tom prigodom dobio zbirku materijala MSKJ-a za svoju knjižnicu.

Prezentacija je organizirana u prostorijama Centra za mirovne studije

> 30 studenata iz Zagreba

10. – 12. svibanj, Vučitrn, Kosovo

Seminar o MKSJ-u i povezanim temama na Kosovu

U Policijskoj školi na Kosovu u mjestu Vushtrri/Vučitrn održan je seminar za lokalne i međunarodne suce, tužitelje i odvjetnike o teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava. Također su tom prigodom imali priliku razgovarati s dužnosnicima MKSJ-a o pitanjima materijalnog prava na sudu.
MKSJ su predstavljala četiri visoka dužnosnika Tužiteljstva i Sudskih vijeća.

Seminar su organizirali Pravosudni institut Kosova, Criminal Defence Resource Centre, Odjel za međunarodnu sudsku podršku Sekcije za pravosuđe UNMIK-a, ABA CEELI, Vijeće Europe, Odjel ljudskih prava i Odjel vladavine zakona OESS-a

> lokalni i međunarodni suci, tužitelji i odvjetnici s Kosova

22. – 24. travanj, Den Haag

Predstavnici organizacije Medica Mondiale u posjetu MKSJ-u

Pet predstavnika organizacije Medica Mondiale dočekalo je osoblje programa Outreach  prilikom njihovog posjeta MKSJ-u. Tijekom trodnevnog posjeta prisustvovali su prezentaciji o predmetu, prezentaciji koju je pripremio odjel za žrtve i svjedoke i prezentaciji o kaznenim djelima temeljenim na spolu. S obzirom da je Medica Mondiale jedna od ključnih organizacija koja se zalaže za prava žena i djevojaka u ratnim i kriznim područjima diljem svijeta, organizirani su sastanci s dužnosnicima Međunarodnog suda uključenim u razne aspekte rada Suda koji se odnosi na žene žrtve seksualnog nasilja.

Posjet je organizirala organizacija Medica Mondiale

> 3 predstavnika Ureda Medica Mondiale na Kosovu i 2 predstavnika iz ureda u Kölnu  

23. travanj, Zagreb, Hrvatska

Prezentacija na Fakultetu političkih znanosti

Koordinator programa Outreach za Hrvatsku održao je prezentaciju o MKSJ-u na Katedri novinarstva Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Više od  70 studenata viših godina studija prisustvovalo je prezentaciji koja je organizirana u sklopu njihovih predavanja. Nakon uvodnog dijela, prezentacija se usredotočila na temu prikaza rada MKSJ-a u hrvatskim medijima, kao i na domaća suđenja za ratne zločine. Istom je prigodom, program Outreach opskrbio fakultetsku knjižnicu iscrpnom zbirkom dokumenata MKSJ-a.

Prezentaciju je organizirao Fakultet političkih znanosti u Zagrebu

> 70 studenata novinarstva viših godina studija

9. – 10. travanj, Den Haag

Predstavnici udruženja “Žena Srebrenice” u posjetu MKSJ-u

Pet predstavnica udruženja “Žene Srebrenice” bile su u dvodnevnom posjetu MSKJ-u. Predstavnici programa Outreach održali su za njih prezentacije o Međunarodnom sudu. Posjetitelji su prisustvovali i suđenju Miloševiću, te se sastali sa zamjenikom tužiteljice.

Posjet su organizirale organizacije Interchurch Peace Council (IKV) i Vredesplatform Montfoort

> 5 predstavnica udruženja Žene Srebrenice”, 2 predstavnika organizacije Vredesplatform Montfoort i jedan predstavnik organizacije IKV

2. ožujak i 6. travanj, Kragujevac, SRJ

Predavanje i okrugli stol u Kruševcu

Predstavnik programa ICTY MKSJ-a u SRJ održao je predavanje o MKSJ-u u Kruševca skupini sudaca iz područja Kruševca. Predstavnik programa Outreach održao je slično predavanje i drugoj skupini sudaca iz kruševačkog područja 2. ožujka. Nakon predavanja održanog u travnju, predstavnik programa Outreach prisustvovao je javnom okruglom stolu o MKSJ-u. Drugi govornici su bili Nikola Đorđević, savezni parlamentarni zastupnik koalicije stranaka DOS i Srđan Milivojević, aktivist pokreta Otpor.

Događaje je organizirao obrazovni centar iz Kruševca, a potporu je pružila organizacija ABA CEELI u Srbiji

> dvije skupine sudaca iz područja Kruševca

28. ožujak, Novi Sad, SRJ

Predavanja održana u Novom Sadu

 

Predstavnik programa Outreach MKSJ-a u SRJ održao je dva predavanja o MKSJ-u u Novom Sadu. Prvo je predavanje održano na Pravnom fakultetu za stotinjak studenata prava, a nakon njega je uslijedio razgovor o pitanjima ratnih zločina. Nakon predavanja, predstavnik programa Outreach sastao se s  prof. Branislavom Ristivojevićem i članovima lokalnog ogranka Europskog udruženja studenata prava. 

Istoga dan, predstavnik programa Outreach sudjelovao je u radu seminara pod nazivom "Mjere za uspostavljanje povjerenja”, koji je organizirao srpski Helsinški odbor za ljudska prava. Seminar je održan za 25 mladih – pripadnika različitih nacionalnih manjina.

Prvo predavanje je organizirao Pravni fakultet u Novom Sadu, a drugo novosadski ured Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji

> 100 studenata prava s  pravnog fakulteta u Novom Sadu, profesor Branislav Ristivojević, predstavnici ELSA-e iz Novog Sada, skupina od  25 mladih različitog nacionalnog porijekla

26 – 27. ožujka, Beograd, SRJ

Sudjelovanje na okruglim stolovima u okviru škole za ljudska prava za suce            

Predstavnik programa Outreach MKSJ-a u SRJ sudjelovao je na okruglim stolovima o MKSJ-u u školama ljudskih prava organiziranim za dvije skupine sudaca s raznih beogradskih sudova.

Škole je organizirao Beogradski centar za ljudska prava

> dvije skupine sudaca s raznih beogradskih sudova

21. – 22. ožujka, Knin, Hrvatska

Predstavnik programa Outreach u posjetu Kninu

U sklopu nastojanja da se proširi krug aktivnosti programa Outreach na terenu – koordinator programa Outreach u Hrvatskoj posjetio je područje Knina. To je područje bilo teško pogođeno ratom 1991. – 1995. i suočilo se s ozbiljnim problemima u vezi s procesom povratka hrvatskih Srba i neriješenog statusa bosanskih Hrvata koji su zaposjeli njihovo vlasništvo. Posjet je koordiniran s kninskim uredom OESS-a održano je nekoliko opširnih prezentacija i brifinga za predstavnike lokalnih skupina i međunarodne zajednice.

Cilj posjeta bio je predstaviti rad programa Outreach u Hrvatskoj, rad MKSJ-a općenito, govoriti o optužnicama MKSJ-a koje se odnose na Hrvatsku, ispitati mogućnosti suradnje i načine daljnjeg širenja informacija.

Posjet je organizirao program Outreach  i ured OES-a u Kninu

> lokalni predstavnici pravne struke, predstavnici nevladinih organizacija i općinskih vlasti, osoblje OESS-a i UNHCR-a iz Knina, Korenice, Drniša, Gračaca, Zada, Benkovca, Šibenika i Splita

14. i 21. veljače, 19. ožujak, Kragujevac, Beograd, Kraljevo, SRJ

Predavanja u Rotary klubovima

Dana 14. veljače, predstavnik programa Outreach MKSJ-a u SRJ održao je prezentaciju o MKSJ-u na sastanku lokalnog  Rotary kluba u Kragujevcu. Nekoliko članova kluba izrazilo je interes za daljnja predavanja i pozvalo predstavnika programa Outreach da ih održi i u drugim klubovima. Dana 21. veljače, predstavnik programa Outreach predstavljao je MKSJ na sastanku  lokalnog Rotary kluba u Beogradu. Naposljetku, MKSJ je predstavljen i na sastanku lokalnog Rotary kluba u Kraljevu. Predavanjima je prisustvovalo oko  25 članova klubova.

Predavanja su organizirali Rotary klubovi u Kraljevu, Kragujevcu i Beogradu

> oko stotinjak članova Rotary klubova u  Kraljevu, Kragujevcu i Beogradu

15. ožujak, Beograd, SRJ

Debata u Beogradskoj otvorenoj školi        

Predstavnik programa Outreach MKSJ-a u SRJ sudjelovao je u predavanju/debati održanoj na Beogradskoj otvorenoj školi (BOS), neovisnoj akademskoj instituciji. Drugi gost je bio prof. Kosta Čavoški, poznati protivnik MKSJ-a. Debati je prisustvovalo 35 studenata BOS-a.

Debatu je organizirala Beogradska otvorena škola

> 35 studenata Beogradske otvorene škole

13. ožujak, Zagreb, Hrvatska

Prezentacija na pravnom fakultetu u Zagrebu

Predstavnik programa Outreach MKSJ-a u Hrvatskoj održao je iscrpnu prezentaciju o Međunarodnom sudu za studente Sveučilišta u Zagrebu. Prezentaciji je prisustvovalo oko 100 studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu te gostujući studenti Pranog fakulteta u Ljubljani (Slovenija). Glavni dio prezentacije bavio se temom “Zaštićeni svjedok na suđenjima za ratne zločine.” Studenti su posebno aktivno i s entuzijazmom sudjelovali kad se razgovaralo o problemima u hrvatskom pravosuđu vezanim za tu temu.

Prezentaciju je organizirao Pravni fakultet u Zagrebu

> 100 studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu, te studenti s Pravnog fakulteta u Ljubljani

12. ožujak, Den Haag

Delegacija iz BJR Makedonije u posjetu MKSJ-u

Predsjednik Makedonskog Helsinškog odbora za ljudska prava, zamjenik urednika makedonskog tjednika “Forum” i glavni urednik tjednika na albanskom jeziku “Lobi” posjetili su MSKJ. Zamjenik koordinatora programa Outreach održao ime je prezentaciju o osnivanju, nadležnosti i organizaciji Međunarodnog suda, a sastali su se i četiri dužnosnika Međunarodnog suda , te prisustvovali sudskim raspravama.

Posjet je organizirala organizacija Interchurch Peace Council (IKV)

> predsjednik Makedonskog Helsinškog odbora, zamjenik urednika tjednika “Forum”, glavni urednik tjednika “Lobi”, jedan predstavnik organizacije Interchurch Peace Council i jedan predstavnik organizacije Pax Christi

1. - 2. ožujak, Zagreb, Hrvatska

Konferencija o teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i kaznenoj odgovornosti pred MSKJ-om

Ovom dvodnevnom seminaru prisustvovali su profesori i predavači kaznenog prava i/ili kaznenog postupka iz Hrvatske, Srbije, s Kosova, iz BJR Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, (uključujući barem jednog profesora Pravnog fakulteta u svakoj od tih zemalja), tužitelji i suci iz Hrvatske, predstavnici Ministarstva pravosuđa, lokalne nevladine organizacije, neki relevantni dužnosnici Vlade, studenti prava i predstavnici medija. Sudionici su prisustvovali prezentacijama o statutu MSKJ-a, kaznenom zakonu u bivšoj Jugoslaviji i međunarodnom pravu, suradnji s MKSJ-om, sudskoj praksi MKSJ-a, te o sažecima presuda.

Konferenciju su u partnerskom odnosu organizirali MKSJ i Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu, a sponzor konferencije je bio Fond za mir i stabilnost Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Danske

> predstavnici pravne struke iz bivše Jugoslavije, studenti prava, nevladine organizacije, predstavnici Vlade i medija iz Hrvatske

1. ožujak, Leskovac, SRJ

Javno predavanje u Leskovcu

Predstavnik programa Outreach MKSJ-a u SRJ održao je predavanje o MKSJ-u za publiku od 25 osoba. Predstavnik programa Outreach je dao i kratki intervju lokalnom dopisniku televizije RTS, a nakon predavanja je gostovao u 60-minutnom intervju za televiziju Leskovac koji je emitiran uživo: tijekom intervjua odgovarao je i na pitanja gledatelja.

Posjet i predavanje organizirao je Odbor za građansku inicijativu iz Niša i Obrazovni centar iz Leskovca

> 25 predstavnika civilnog društva iz Leskovca, javnost u Leskovcu općenito

23. veljače, Beograd, SRJ

Predavanje u okviru programa Mirovnih studija

Predstavnik programa Outreach u SRJ vodio je diskusiju o MKSJ-u sa skupinom od oko tridesetak studenata prava prigodom godišnjeg sastanka programa Mirovnih studija Centra za antiratnu akciju.

Događaj je organizirao Centar za antiratnu akciju iz Beograda

> 30 studenata prava iz Srbije

18. - 21. veljače, Den Haag

Novinari iz BiH u posjetu MKSJ-u

Skupina od 11 novinara iz BiH bila je u trodnevnom posjetu Međunarodnom sudu. Tijekom posjeta prisustvovali su sudskim raspravama, te brifinzima dužnosnika MKSJ-a. Većina posjetitelja bila je iz RS, a dvoje ih je bilo iz Sarajeva i dvoje iz Hercegovine. Program Outreach MKSJ-a potrudio se osigurati pristup snimkama, kao i kontakt s visokim dužnosnicima Međunarodnog suda za televizijskog novinara državne Radio Televizije Republike Srpske (RTRS). Kontakti uspostavljeni tijekom seminara osigurali su temelj dobrog pristupa zastupljenim medijima za buduće informacije i sadržaje koji se odnose na MSKJ.

Posjet je organizirala Koalicija za međunarodnu pravdu, a financiralo ga je Veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva u  BiH

> 11 novinara iz BiH, uključujući 2 iz Sarajeva, 2 iz Hercegovine i ostale iz Republike Srpske

20. veljače, Niš, SRJ

Predavanje na Pravnom fakultetu u Nišu

Predstavnik programa Outreach u SRJ održao je prezentaciju o MKSJ-u na Pravnom fakultetu u Nišu. Nakon prezentacije vrijeme je bilo rezervirano za pitanja i odgovore koji su se odvijali u pozitivnom ozračju, s konstruktivnim doprinosom jednog od profesora s niškog Pravnog fakulteta, koji je bio predbilježen i za regionalni seminar programa Outreach za akademike 1. i 2. ožujka u Zagrebu. Program Outreach već je ranije predao veliku zbirku dokumenata Međunarodnog suda fakultetskoj knjižnici, a nekoliko prisutnih studenata je izrazilo interes za daljnje proučavanje prava MKSJ-a.

Predavanje je organizirao Pravni fakultet u Nišu

> 10 profesora i 100 studenata Pravnog fakulteta u Nišu

13. veljače, Beograd, SRJ

Okrugli stol u Centru za kulturnu dekontaminaciju

Predstavnik programa Outreach u SRJ govorio je na javnom okruglom stolu u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Centar je osmislio diskusiju kao javni forum za građane kako bi mogli razmijeniti mišljenja o suđenju Miloševiću (koje je počelo dan ranije). Prvih dana suđenja Centar je organizirao i javno gledanje prijenosa suđenja u svojim prostorijama. Drugi sudionici okruglog sola bili su Dušan Ignjatović iz Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava i Petar Luković, slobodni novinar i kolumnist.

Okrugli stol je organizirao Centar za kulturnu dekontaminaciju

> predstavnici i aktivisti civilnog društva, javnost općenito u Beogradu

11. - 12. veljače, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Seminar “Međunarodno humanitarno pravo pred MKSJ-om i domaćim sudovima”

Na dvodnevnom seminaru okupilo se 70 lokalnih i međunarodnih predstavnika pravne struke. Među govornicima su bili: bivši sudac MKSJ-a, Almiro Simoes Rodriges, nekoliko odvjetnika obrane, jedan pravni savjetnik, ombudsman za ljudska prava u BiH, profesori Pravnih fakulteta iz regije, tužitelji Kantonalnog tužiteljstva  u Sarajevu. Stručnjaci iz regije i inozemstva držali su prezentacije o praksi i sudskom postupku pred MKSJ-om i domaćim sudovima.

Seminar je organizirao Fond otvorenog društva u BiH

> 70 sudaca, tužitelja, i drugih predstavnika pravne struke iz BiH

4. – 8. veljače, Wilton Park, Engleska

Međunarodna konferencija “Prema globalnoj pravdi: odgovornost i Međunarodni kazneni sud”

Predstavnik programa Outreach u SRJ prisustvovao je međunarodnoj konferenciji pod nazivom “Prema globalnoj pravdi: odgovornost i Međunarodni kazneni sud” održanoj u Konferencijskom centru Wilton Park, u Engleskoj. Glavna tema konferencije bila je Međunarodni kazneni sud (MKS), uz opširnu raspravu o MKSJ-u i MKSR-u. Među govornicima su bili zamjenik tužitelja MKSJ-a, tajnik MKSR-a i bivša tužiteljica MKSJ-a, Louise Arbour. Koordinator programa Outreach u SRJ zamoljen je da pruži iscrpni pregled ciljeva, radnih metoda, perspektiva i iskustava programa Outreach MKSJ-a na javnoj raspravi o raznim aspektima javnog informiranja.

Konferenciju je organizirala Koalicija za Međunarodni krivični sud (izvješće sa konferencije nalazi se ovdje)

> međunarodne agencije, nevladine organizacije i  kreatori politika

29. siječanj, Beograd, SRJ

Sudjelovanje u školi ljudskih prava za suce

Predstavnik programa Outreach u SRJ govorio je o MKSJ-u na javnoj raspravi na tečaju za ljudska prava za dvadesetak sudaca koji je organizirao Beogradski centar za ljudska prava. Tečaj je bio nastavak prijašnjih sličnih škola u čijem radu je  sudjelovao predstavnik programa Outreach.  

Školu ljudskih prava je organizirao Beogradski centar za ljudska prava

> 20 sudaca raznih sudova u SRJ

21. - 25. siječanj, Den Haag

Visoki predstavnici pravne struke iz Srbije u posjetu Den Haagu 

 

Skupina od 38 predstavnika pravne struke iz Srbije bila je u petodnevnom posjetu MKSJ-u ICTY. Posjet je organiziran kao treći dio programa specijalizirane obuke o međunarodnom humanitarnom pravu za predstavnike srpskog pravosuđa. Ovaj dio programa zaključen je probnim suđenjem temeljenim na hipotetičkom scenariju pripremljenom u Tužiteljstvu Međunarodnog suda. Predstavnici srpskog pravosuđa prisustvovali su prezentacijama o radu sudskih vijeća i Tužiteljstva (s posebnim naglaskom na temi seksualnih zločina) i Tajništva (Odjela za žrtve i svjedoke i ureda za pitanja pravne pomoći i pritvora).

Program je organizirala Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA) i Kanadska agencija za međunarodni razvoj (CIDA)

> 38 predstavnika pravne struke iz Srbije, uključujući suce raznih okružnih sudova, Prvog i Drugog Općinskog suda u  Beogradu, dužnosnike tužiteljstva, odvjetnike, dužnosnike Vojnog suda i predstavnike fonda za humanitarno pravo

22. siječanj, Beograd, SRJ

Sudjelovanje na okruglom stolu “Den Haag u Beogradu”

Predstavnik programa Outreach u SRJ govorio je na okruglom stolu s temom “Den Haag u Beogradu”, O okruglom stolu koji je održan u Kinu Rex u Beogradu izvijestilo je više televizijskih i radio stanica, novinskih agencija i novina. Drugi govornici su bili Slobodan Beljanski, predsjednik Advokatske komore Vojvodine, novinar Stojan Cerović i odvjetnik Igor Pantelić.

Okrugli stol je organizirao Dokumentacioni centar B92 “Ratovi 1991-1999”

> predstavnici civilnog društva i medija u Srbiji

19. siječanj, Niš, SRJ

Predavanje u Nišu

Predstavnik programa Outreach u SRJ održao je predavanje u Nišu za skupinu od 30 mladih iz Niša i Pirota. Predavanje je bilo zadnji dio tečaja pod nazivom “Pitanja krivnje i odgovornosti”, koji je organizirala nevladina organizacija iz Niša odbor za građansku inicijativu. Nakon predavanja predstavnik programa Outreach je dao kratki intervju za TV Pirot.

Predavanje je organizirao Odbor za građansku inicijativu iz Niša

> 30 mladih novinara, aktivista nevladinih organizacija i članova političkih stranaka iz Pirota i Niša, javnost u Pirotu

15. siječanj, Kragujevac, SRJ

Posjet Pravnom fakultetu u Kragujevcu

Predstavnik programa Outreach u SRJ posjetio je pravni fakultet u Kragujevcu. Održao je brifing za profesore i dužnosnike fakulteta o aktivnostima programa Outreach, predao fakultetskoj knjižnici zbirku dokumenata MKSJ-a i održao prezentaciju o Međunarodnom sudu za skupinu od oko 60 studenata druge godine studija.

Posjet su organizirala dva profesora Pravnog fakulteta u  Kragujevcu.

> 60 studenata druge godine studija prava

13. siječanj, Bosna i Hercegovina

Predstavnik programa Outreach MSKJ-a u BiH na seminaru Helsinškog odbora 

Predstavnik programa Outreach u BiH održao je prezentaciju o MKSJ-u za skupinu od 16 studenata koji su sudjelovali u petodnevnom seminaru  o ljudskih pravima koji je organizirao Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj. Održana prezentacija bavila se temom osnivanja, organizacije i funkcioniranja MKSJ-a. Takav petodnevni seminar  se održava dvaput godišnje.

Seminar je organizirao Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj, a sponzorirao ga je  Norveški Helsinški odbor za ljudska prava

> 16 studenata iz raznih dijelova BiH