Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

1999.

 

Datum Aktivnost/Događaj Učesnici

22-26. novembar,
Hag

Poseta predstavnika Univerziteta u Sarajevu

Outreach program MKSJ bio je domaćin jedne od prvih poseta Međunarodnom sudu koja nije bila pravnog karaktera. U sklopu jednonedeljne posete studenti su tokom tri dana prisustvovali različitim prezentacijama o Međunarodnom sudu, sastali sa sudijama, zvaničnicima tužilaštva, saznali puno toga o radu sa svedocima i Pritvorskoj jedinici, između ostalog. Dva cela dana su bila posvećena praćenju postupaka u sudnicama. Poseta je bila izuzetno uspešna i studenti su na pozitivan način razumeli rad Međunarodnog suda.

Ovu posetu je organizovao Univerzitet u Sarajevu

> grupa studenata Univerziteta u Sarajevu

28-29. oktobar,
Hag

Simpozijum za medije iz bivše Jugoslavije

Ovo je bio prvi veliki poduhvat koji je organizovao novoformirani Outreach program MKSJ. Ovaj dvodnevni simpozijum za medije okupio je novinare iz bivše Jugoslavije u nizu panel-diskusija. Visoki zvaničnici MKSJ su održali prezentacije o različitim aspektima rada Međunarodnog suda, dok su novinari bili u prilici da govornicima postavljaju pitanja. Predstavnici Outreach programa su učesnike upoznali s pregledom rada Međunarodnog suda (od ustanovljenja, strukture i organizacije do primenjivog prava i sudske prakse) i podelili informativne materijale o MKSJ.

Ovaj simpozijum je organizovao Outreach program MKSJ, a omogućila Koalicija za međunarodnu pravdu (CIJ)

> 15 novinara štampanih i elektronskih medija iz bivše Jugoslavije (Globus, Jutranji list, RTV Republike Srpske, Reporter, OBN TV, Slobodna Bosna, Danas, B92, Monitor, Vijesti, TV Crne Gore, Forum, Koha Ditore)