Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

2006.

 

Datum Aktivnost/Događaj Učesnici

6. prosinac,
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Bošnjačkim intelektualcima pružen uvid u značenje termina genocid

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) u Sarajevu sastalo se s predstavnikom programa Outreach, nakon kritike koju je VKBI uputio u vezi s oslobađajućim presudama MKSJ-a i smanjenjem opsega optužnica u nekim predmetima koji se odnose na genocid. Članovima Vijeća predani su izabrani materijali MKSJ-a, te pregled predmeta i presuda Međunarodnog suda. Predstavnik programa Outreach govorio je o pravnoj definiciji genocida i njezinom korištenju u kontekstu oružanog sukoba i ratnih zločina u BiH.

Sastanak je organiziralo Vijeće Kongresa bosanskih intelektualaca

> mala skupina članova VKBI-a, uključujući ugledne akademike i predsjedavajućeg  VKBI-a

5. – 6. prosinac, Den Haag

Posjet Komisije za zaštitu svjedoka Srbije

Visoki predstavnici Komisije za zaštitu svjedoka Srbije došli su u dvodnevni posjet Međunarodnom sudu kako bi se upoznali s praksom MKSJ-a u zaštiti svjedoka i razgovarali o izazovima svojeg posla sa stručnjacima na MKSJ-u. Vodeću ulogu u ovom studijskom posjetu imao je Odjel MKSJ-a za žrtve i svjedoke, a održani su i sastanci s dužnosnicima Tužiteljstva i sudskih vijeća.

Ovaj posjet je organizirala  Misija OESS-a u Srbiji

> srpska delegacija sastojala se od predsjedatelja i pet članova Komisije za zaštitu svjedoka

prosinac,
Kosovo

Prezentacije za srednjoškolske učenike na Kosovu

Outreach je počeo održavati niz prezentacija o MKSJ-u u školskoj godini 2006./2007. Najprije su održani sastanci u jedanaest srednjih škola na Kosova. Učenici i brojni nastavnici dobili su kemijske olovke s internetskom adresom MKSJ-a.

Projekt je ostvaren u suradnji s Ministarstvom obrazovanja Kosova

> 295 učenika u 11 škola na Kosovu, u sljedećim mjestima: Kačanik, Đeneral Janković, Obilić, Gnjilane, Podujevo, Peć, Vitina i Vučitrn

prosinac,
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Donacija knjižnici Državnog suda BiH

Ured programa Outreach u Sarajevu donirao je veliku dodatnu kolekciju presuda MKSJ-a knjižnici Državnog suda BiH.

Donaciju je organizirao Program Outreach MKSJ-a

> Odvjetnici Suda BiH

27. studeni,
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Informiranje o predmetima MKSJ-a koji su prebačeni u BiH

 

Program Outreach sudjelovao je na sastanku na kojem su pružene informacije o OESS-ovom praćenju suđenja u predmetima koji su proslijeđeni s MKSJ-a u BiH. Na sastanku je naglašena važnost toga da se ne prekorači granica između monitoringa i miješanja u diskrecijsko pravo sudaca.

Sastanak je organizirala Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini

> deset dužnosnika međunarodnih organizacija (uključujući Vijeće Europe) i veleposlanstava (uključujući veleposlanstvo SAD-a)

20. studeni,
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Bosanskohercegovačke nevladine organizacije informirane o ulozi MKSJ-a u suočavanju s prošlošću

Kaznena pravda u kontekstu suočavanja s prošlošću – iskustva programa Outreach MKSJ-a bila su tema četverosatnog sastanka koji je organizirao predstavnik programa Outreach za aktiviste nevladinih organizacija iz regije. Tijekom sastanka, sudionici su upoznati s mandatom i ciljevima MKSJ-a, prednostima i nedostacima kaznenog postupka, značenjem glavnim pravnih koncepata, te su stekli praktična znanja za pretraživanje dokumenata MKSJ-a.

Sastanak je održan na radionici koju je organizirao Centar za nenasilnu akciju iz Sarajeva

> 16 aktivista nevladinih organizacija s područja bivše Jugoslavije

6. studeni,
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Promocija knjige programa Outreach “Zločin i kazna”

Ured programa Outreach u Sarajevu bio je suorganizator promocije knjiga na Sudu BiH. Jedna od knjiga bila je “Zločin i kazna”,  publikacija za široku javnost o predmetima koji se odnose na BiH pred MKSJ-om, u čijoj izradi je sudjelovao i program Outreach. (Druga knjiga izvještava o lokalnom progonu ratnih zločina.) Mediji su opširno izvijestili o događaju koji je potaknuo dodatni interes za te dvije publikacije. Ponovno tiskanje knjige “Zločin i kazna” na bosanskom planira se za početak 2007.

Objavljivanje je omogućio Fond Otvoreno društvo

> pravnici, mediji, akademici, građani

28. – 29. rujan,
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Okrugli stol o nasljeđu MKSJ-a

Glasnogovornik MKSJ-a sudjelovao je na seminaru “Ratni zločini i mediji” na kojem je bio moderator dijela seminara o nasljeđu Međunarodnog suda u kontekstu tranzicijskog razvoja događaja u pravosuđu u regiji. Uslijedila je rasprava o dostignućima Međunarodnog suda, s naglaskom na nekim konkretnim predmetima (Orić, Krajišnik, Milošević). Osim toga razgovaralo se o ulozi medija u prezentiranju potpunije slike dostignuća Međunarodnog suda.

Seminar su organizirale organizacije Transitions Online i NetNovinar

> novinari, akademici, predstavnici  nevladinih organizacija iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske, uključujući npr. Helsinški odbor u Republici Srpskoj, tjednika Vreme (Srbija) i Feral Tribune (Hrvatska)

23. rujan,
Prijedor, Bosna i Hercegovina

Konferencija o zločinima počinjenim u Prijedoru

Sudac MKSJ-a Wolfgang Schomburg bio je glavni govornik na konferenciji "Ratni zločini i njihovo nasljeđe – kako izgraditi novi Prijedor?", na kojoj je sudjelovao u razgovoru s publikom i odgovarao na njihova pitanja. Nakon toga sudac Schomburg je zajedno s predstavnicima žrtava posjetio logore Omarska, Keraterm i Trnopolje. Koordinator programa  Outreach u Bosni i Hercegovini na konferenciji je dao pregled predmeta pred MKSJ-om koji se odnose na Prijedor. Publika je dobila opsežne materijale, uključujući kompilaciju podataka o predmetima i pravnih dokumenata, prikaz činjenica koje su ustanovljene o zločinima počinjenim u Prijedoru, interaktivne CD-romove, itd. Konferencija je privukla veliku medijsku pažnju, bila je jedna od glavnih vijesti na večernjim vijestima glavnih televizijskih stanica, a i nekoliko novina je izvijestilo o njoj.

Konferenciju je organizirala udruženje žrtava Izvor iz Prijedora

> oko 80 sudionika

19. rujan,
Den Haag

Posjet državnih službenika s Kosova

Skupina je posjetila Međunarodni sud u sklopu posebnog programa za mlade državne službenike s Kosova koji se bave europskim poslovima i međunarodnim odnosima. Informirani su o mandatu MKSJ-a i izazovima s kojima se suočava u svom radu, te su također upoznati s radom Tužiteljstva i programa Outreach, kao i sa predmetima pred MKSJ-om koji su u vezi s Kosovom.

Posjet je organizirao Clingendael Institute for International Relations

> 15 državnih službenika Privremenih institucija samouprave na Kosovu

18. rujan,
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Predavanje za odvjetnike obrane BiH

Predstavnik programa Outreach održao je predavanje na seminaru za odvjetnike iz BiH, govoreći o osnivanju i nadležnosti Međunarodnog suda, strategiji okončanja rada, te o postojećim izvorima i postupcima pristupanja službenim dokumentima MKSJ-a. Sudionicima su podijeljeni razni materijali MKSJ-a.

Seminar je organizirao Odsjek krivične odbrane (OKO) Suda BiH

> odvjetnici obrane na Sudu BiH

15. – 17. rujan,
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Konferencija o reparaciji za žrtve

Predstavnik programa Outreach sudjelovao je na konferenciji o reparaciji za žrtve i održao prezentaciju o načinu na koji je kaznena pravda koju donosi MKSJ u uzajamnoj vezi s raznim oblicima reparacija koji se definiraju u međunarodnim dokumentima. Sudionicima su podijeljene kopije izvještaja sudaca MKSJ-a iz 2000. godine “Kompenzacija za žrtve i participacija žrtava”.

Konferenciju su organizirali Savez logoraša BiH i Udruga bivših logoraša bosanskih Hrvata iz Sarajeva

> predstavnici udruženja zatočenika logora

20. srpanj,
Zagreb, Hrvatska

Nevladine organizacije iz Hrvatske raspravljaju o zaštiti svjedoka

Zaštita svjedoka i pružanje podrške svjedocima bila je glavna tema koordinacijskog sastanka nevladinih organizacija iz Hrvatske koji se bave pitanjima ratnih zločina. Šef Ureda MKSJ-a u Zagrebu govorio je o zaštiti svjedoka kao  o elementu očuvanja integriteta sudskog postupka, te je naglasio odgovornost države da stvori atmosferu i uvjete koji će pogodovati spremnosti svjedoka da svjedoče. Govorio je i o razlici između zaštite svjedoka i pružanja podrške svjedocima te o pravima  svjedoka. Sudionici su naglasili da osim postojećeg zakonodavnog okvira, konkretne aktivnosti pružanja podrške svjedocima ne postoje.

Sastanak je organizirao program Outreach MKSJ-aCentar za ljudska prava  i NVO Documenta iz Zagreba

> predstavnici nevladinih organizacija, nadležna ministarstva (uključujući Ministarstvo pravosuđa), predstavnici međunarodnih organizacija (uključujući Misiju OESS-a u Hrvatskoj)

10. – 12. srpanj,
Bosna i Hercegovina

Posjet tajnika MKSJ-a Bosni i Hercegovini

Tajnik MKSJ-a Hans Holthuis bio je u radnom posjetu Bosni i Hercegovini. Prvog dana posjeta, tajnik je proveo sat vremena u selu Grabovica s članovima obitelji civilnih žrtava koje su ondje ubile snage Armije BiH u rujnu 1993. Tajnik je govorio o presudi Raspravnog vijeća u predmetu protiv Sefera Halilovića koji je oslobođen optužbi za ovaj zločin. Stanovnici sela prenijeli su tajniku svoju zabrinutost u vezi s pitanjima nestalih osoba, povratka izbjeglica i progona ratnih zločina. Tajnik je zatim posjetio Sud BiH, gdje se sastao sa zamjenikom tajnika i predao mu elektronsku zbirku presuda MKSJ-a na CD-ima. Mediji su opširno izvijestili o posjetu.

Posjet je organizirao program Outreach MKSJ-a

> 25 stanovnika mjesta Grabovica (zajednica žrtava), Sud BiH, građani

29. – 31. lipanj,
Den Haag

Posjet bosanskohercegovačkih sudaca

Za suce lokalnih sudova u BiH organiziran je sveobuhvatni trodnevni program, usredotočen na pitanja upravljanja sudom i e-suda, prebacivanja predmeta i  suradnje MKSJ-a sa zemljama u regiji s obzirom na pružanje podrške lokalnom progonu ratnih zločina. Posjetitelji su prisustvovali i sudskim raspravama, a upoznali su se i sa sudnicom.

Posjet su organizirali USAID i Institut Asser

> 13 sudaca općinskih sudova iz Sarajeva, Mostara, Konjica, Čapljine, Osnovnih sudova iz Banja Luke, Dervente i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH

11. lipanj,
Potočari, Bosna i Hercegovina

Program Outreach na konferenciji o genocidu u  Srebrenici

Predstavnik programa Outreach prisustvovao je konferenciji “Pravda za žrtve” u Potočarima u blizini Srebrenice, koju je organizirala nevladina organizacija Majke enklava Srebrenica i Žepe. Teme o kojima se razgovaralo uključivale su kaznene postupke na Sudu BiH, tužbu BiH protiv Srbije zbog genocida pred Međunarodnim sudom pravde, te problem nestalih osoba. Program Outreach osigurao je opsežne materijale za sudionike, uključujući podatke o predmetima za završene predmete koje se odnose na Srebrenicu, izvještaj MKSJ-a o ekshumaciji, multimedijske CD-romove. Predstavnik programa Outreach pozvao je svjedoke, uključujući Srbe, da pristanu pružiti pomoć u sudskim postupcima.

Konferenciju je organizirala NVO Majke enklava Srebrenice i Žepe

> stotinjak žrtava, studenata, predstavnika međunarodnih organizacija i Vlade, aktivista nevladinih organizacija iz BiH i Srbije

6., 21. lipanj,
Sarajevo i Banja Luka, Bosna i Hercegovina

Predavanja za odvjetnike obrane u BiH

Predstavnik programa Outreach održao je predavanja na dva seminara obuke Odsjeka krivične odbrane (OKO) Suda BiH. Nakon uvodnih informacija o MKSJ-u, slijedila je prezentacija raznih oblika tranzicije i prosljeđivanja predmeta je iscrpna diskusija o jednoj odluci na osnovi pravila 11bis koju je donijelo Vijeće za prosljeđivanje predmeta. Sudionicima su podijeljeni radni materijali.

Seminar je organizirao Odsjek krivične odbrane (OKO)  Suda BiH

> odvjetnici obrane na Sudu  BiH

1. – 2. lipanj,
Sarajevo,
Bosna i Hercegovina

Predstavnik programa Outreach MKSJ-a predsjedao je konferencijom sudaca i tužitelja BiH

Predstavnik programa Outreach MKSJ-a predsjedao je glavnim dijelom prve konferencije o pitanjima ratnih zločina za suce i tužitelje s cijelog područja BiH koji se bave ratnim zločinima pod nazivom - “Postupci za ratne zločine u BiH – dostignuća i izazovi”. Predstavnik programa Outreach imao je i kratku prezentaciju o činjenicama formalno primljenim na znanje, ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti u jurisprudenciji MKSJ-a.

Konferenciju je organizirao UNDP u BiH u suradnji s Centrom za edukaciju sudaca i tužitelja u BiH

> više od sto sudaca i tužitelja u predmetima ratnih zločina u BiH

lipanj,
Bosna i Hercegovina

“Zločin i kazna” - povijesna publikacija o predmetima MKSJ-a

Prva publikacija o predmetima MKSJ-a namijenjenu širokoj javnosti napisana je na Međunarodnom sudu, njezino objavljivanje je financirao Fond otvorenog društva (OSF), a objavljena je u Sarajevu. Publikacija od 140 stranica naslovljena “Zločin i kazna” sadrži sažetke optužnica i presuda u svim završenim i tekućim predmetima pred MKSJ-om koji se odnose na zločine počinjene u BiH. Ured programa Outreach u Sarajevu autor je najvećeg dijela sadržaja publikacije. Početna naklada od 2000 primjeraka podijeljena je širom BiH i Srbije. Promocija knjige organizirana je na jesen (vidi: Promocija knjige programa Outreach “Zločin i kazna”– 6. studeni). Osim tih primjeraka, tiskano je i 200 primjeraka na engleskom jeziku.

Izdavanje publikacije je financirao Fond Otvorenog društva

> građani, odvjetnici, predstavnici izdavača, novinari, nevladine organizacije, studenti međunarodnog kaznenog prava

25. svibanj, Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Razgovor sa žrtvama u Tuzli

Predstavnik programa Outreach u BiH posjetio je Tuzlu na poziv udruženja žrtava koje su osnovali ranjenici i obitelji građana Tuzle koji su ubijeni 25. svibnja 1995. kad je granata pala na popularni trg Kapija u središtu Tuzle. Posjet je uključivao obilazak mjesta eksplozije i memorijalnog kompleksa gdje je pokopana većina žrtava. Predstavnik programa Outreach sudjelovao je na okruglom stolu naslovljenom “Zašto je pravda spora?” Predstavnik programa Outreach je obavijestio publiku da MSKJ nije istraživao granatiranje tuzlanske Kapije, ali da je jedan spis razmatran u sklopu procedure Pravila puta i vraćen Uredu tužitelja BiH. Predstavnik programa Outreach sastao se i s gradonačelnikom Tuzle i dao 45-minutni intervju za TV stanicu tuzlanskog kantona.

Posjet je organizirao program Outreach MKSJ-a u suradnji s lokalnim vlastima i udruženjima žrtava

> žrtve iz Tuzle i njihove obitelji, lokalne vlasti, opća javnost u  Tuzli

19. svibanj,
Priština, Kosovo

Donacija Nacionalnoj knjižnici Kosova

Program Outreach poklonio je je 359 primjeraka izabranih publikacija MKSJ-a arhivi Nacionalne knjižnice Kosova.

Donaciju je organizirao program Outreach MKSJ-a

> odvjetnici, studenti međunarodnog prava, građani Kosova

15. – 17. svibanj,
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Posjet predsjednika MKSJ-a Sarajevu

Sudac Fausto Pocar, predsjednik MKSJ-a, posjetio je Sarajevo. Glavni cilj posjeta bio je Sud Bosne i Hercegovine. Predsjednik Pocar posjetio je sud i pritvorski objekt, prisustvovao je jednoj sudskoj raspravi, sastao se s predsjednikom Suda, i prisustvovao okruglom stolu sa sucima Suda BiH. Nakon toga, predsjednik Pocar se sastao i s predsjedateljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, visokim predstavnikom, i drugim političarima visokog ranga, te s predstavnicima udruženja žrtava. Mediji BiH pozitivno su izvijestili o posjetu predsjednika MKSJ-a, a vijest je bila jedna od glavnih vijesti dana.

Posjet je organizirao program Outreach MKSJ-a

> Sud BiH, političari visokog ranga iz BiH, udruženja žrtava (posebno Izvor i Udruženje bivših logoraša BiH), građani

5. – 6. svibanj,
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tužiteljica i sudac MKSJ-a na konferenciji o utvrđivanju istine

Tužiteljica Carla Del Ponte i sudac Wofgang Schomburg bili su glavni gosti na međunarodnoj konferenciji naslovljenoj "Utvrđivanje istine nakon sukoba: trenutačne inicijative i perspektiva zapadnog  Balkana”. Najžučniju raspravu izazvao je prijedlog da se osnuje Komisija za istinu za Bosnu i Hercegovinu.

Konferenciju su organizirale nevladine organizacije : Fond za humanitarno pravo (Beograd), Istraživačko-dokumentacijski centar (Sarajevo) i Documenta (Zagreb)

> nevladine organizacije, akademici, političari, mediji

svibanj -srpanj,
Bosna i Hercegovina

TV emitira dokumentarnu seriju o konferencijama MKSJ-a “Približavanje MKSJ-a lokalnim zajednicama”

U svibnju je televizija BHT1 počela emitirati seriju od pet dokumentarnih filmova pod naslovom “Približavanje MKSJ-a lokalnim zajednicama u BiH”. Dokumentarni filmovi koji se temelje na nizu konferencija koje je MKSJ održao 2004. i 2005. – prezentiraju činjenice o ratnim zločinima počinjenim u gradovima Brčko, Foča, Konjic, Srebrenica i Prijedor. Istražitelji, tužitelji i sudsko osoblje MKSJ-a  opisali su pravosudni postupak od istraga do podizanja optužnica i suđenja, sudskih nalaza i naposljetku, presuda. U lipnju i srpnju, televizija RTRS emitirala je istu seriju dokumentarnih filmova u Republici Srpskoj.

Serija je proizvedena u suradnji programa Outreach MKSJ-a i XY Films

> građani Bosne i Hercegovine

 

26. travanj,
Mostar,
Bosna i Hercegovina

Obilježavanje početka važnog suđenja u Mostaru

Prvog dana suđenja u predmetu Prlić i dr. , u kojem je vodstvo bosanskih Hrvata optuženo za zločine počinjene u Mostaru i okolnom području, predstavnik programa Outreach govorio je na lokalnom tjednom  brifingu međunarodnih organizacija za tisak. Ukratko je prezentirao optužbe protiv optuženih, objasnio tijek sudskog postupka, te govorio o dužnosti novinara da ne otkriju identitet zaštićenih svjedoka. Novinarima su distribuirani dokumenti koji se odnose na predmet.

Brifing je koordinirao program Outreach MKSJ-a

> međunarodne organizacijie i mediji u Mostaru

21. travanj,
Sarajevo,
Bosna i Hercegovina

Predavanje o partnerstvu MSKJ-a i lokalnih sudova

Predstavnik programa Outreach održao je prezentaciju o partnerstvu i tranziciji između MSKJ-a i nacionalnih sudova na konferenciji organiziranoj u Sarajevu. Nakon prezentacije vrijeme je bilo posvećeno pitanjima i odgovorim. Jedan službenik Odjela MKSJ-a za žrtve i svjedoke također je govorio na konferenciji u dijelu konferencije posvećenom pružanju podrške svjedocima. Sudionici su istaknuli da je napredak postignut na ovom području na Sudu BiH samo povećao razlike između tog suda i kantonalnih i regionalnih sudova slabo opremljenih za podršku svjedocima.

Konferenciju je organizirala Međunarodna komisija za nestale osobe

> oko 40 predstavnika žrtava, desetak kantonalnih i regionalnih sudaca i tužitelja s područja cijele BiH

10.,12. i 13. travanj,
Banja Luka, Mostar i Sarajevo,
Bosna i Hercegovina

Okrugli stolovi o prestanku nekažnjivosti kao uvjetu za bolju budućnost

Predstavnik programa Outreach govorio je na okruglim stolovima u tri grada u BiH o mandatu Međunarodnog suda, njegovoj strukturi i dostignućima, te o strategiji završetka rada. Drugi govornici bili su: predsjednik Državnog suda BiH, politički savjetnik u sjedištu NATO-a u Sarajevu, i politički savjetnik u EUFOR-u. Diskusije pod naslovom “Ratni zločinci – prepreka našoj budućnosti” snimala je televizija BHT1, javna televizija BiH, i kasnije su emitirane tri jednosatne kompilacije. Bila je to izvrsna prilika za izravno obraćanje velikom dijelu mladih ljudi u BiH i razotkriju mnoge predrasude o radu MKSJ-a.

Okrugle stolove su organizirali EUFOR i Stožer NATO-a u Sarajevu, u suradnji s nevladinom organizacijom  Center for Security Studies

> 15-20 sveučilišnih studenata u svakom od tri grada

31. ožujak –
1. travanj,
Split, Hrvatska

Novinari na skupu o izvještavanju o MKSJ-u

Seminar o izvještavanju o MKSJ-u okupio je hrvatske novinare na konferenciji naslovljenoj “Izvještavanje o suđenjima za ratne zločine pred MSKJ-om i domaćim sudovima”. Predstavnik programa Outreach govorio je o dostupnosti informacija o Međunarodnom sudu, zaštiti svjedoka i postupcima nepoštivanja suda. MKSJ je također zastupala i glasnogovornica Tužiteljstva.

Konferenciju je organizirala nevladina organizacija Documenta iz Zagreba

> hrvatski novinari lokalnih tiskanih i elektronskih medija, novinari iz Srbije i BiH koji izvještavaju o MKSJ-u i predmetima ratnih zločina pred domaćim sudovima; promatrači iz lokalnih nevladinih organizacija, OESS-a i UNHCR-a

28. ožujak,
Den Haag

Posjet studenata iz Srbije i Crne Gore

Tijekom jednodnevnog posjeta, studenti su prisustvovali uvodnoj prezentaciji o MKSJ-u te prezentaciji o predmetima od interesa za  srpsku i crnogorsku javnost. Za studente je organiziran i obilazak sudnice kako bi se upoznali s audio i video tehnologijom, te su prisustvovali jednoj sudskoj raspravi. Studenti su posjetili MKSJ u sklopu njihovog studijskog putovanja i posjeta raznim europskim institucijama.

Posjet je organizirao srpski NVO «Inicijativa mladih za održiv razvoj» iz Kragujevca

> 67 studenata iz Srbije i Crne Gore

27. ožujak,
Prijedor, Bosna i Hercegovina

Outreach u Prijedoru nakon donošenja presude Žalbenog vijeća u predmetu Stakić

Predstavnik programa Outreach organizirao je više aktivnosti kako bi promovirao važnost presude Žalbenog vijeća u predmetu protiv Milomira Stakića, dužnosnika civilnih vlasti u Prijedoru za vrijeme rata. Na dan izricanja presude, 22. ožujka, predstavnik programa Outreach pojavio se u izravnom prijenosu u večernjim vijestima nacionalne javne televizije, kako bi objasnio presudu. Nekoliko dana poslije, otputovao je u Prijedor i održao dvosatnu raspravu s grupom od osam žrtava koje su predstavljale više lokalnih udruženja žrtava. Predstavnik programa Outreach je u Prijedoru dao i 25-minutni intervju lokalnoj radio stanici. Outreach je iskoristio ove prigode kako bi naglasio da je presudom u predmetu Stakić  potvrđeno da je 1992. u Prijedoru vođena brutalna kampanja etničkog čišćenja i da je Stakić u njoj imao ključnu ulogu. Predstavnik programa Outreach objasnio je i donošenje oslobađajuće presude za genocid istaknuvši koji su sve pravni zahtjevi za dokazivanje genocida, govorio je razlikama u činjeničnim nalazima u vezi s Prijedorom i Srebrenicom, te je naglasio da se progoni mogu smatrati najtežim zločinom nakon genocida.

Posjet je organizirao program Outreach MKJS-a

> građani i posebno žrtve iz Prijedora

20. - 23. ožujak,
Den Haag

Posjet delegacije Vrhovnog suda Srbije

Predstavnici Vrhovnog suda Srbije bili su u trodnevnom posjetu Međunarodnom sudu. Program koji je pripremljen za njih uključivao je prezentaciju sudskih dostignuća i preporučenih procedura MKSJ-a, a poseban je naglasak bio na specifičnosti rada jedne sudske institucije s medijima, te na važnosti programa Outreach.

Posjet je sponzorirao beogradski ured UN-ovog programa za razvoj

> dužnosnici Vrhovnog suda Srbije: savjetnik za međunarodnu suradnju, i glasnogovornik

20. ožujak,
Beograd, Srbija

Transparentnost suđenja pred MKSJ-om

Predstavnik programa Outreach održao je govor na konferenciji o transparentnosti suđenja. Među drugim govornicima bili su šef Misije OESS-a u Beogradu, srpski tužitelj za ratne zločine i predsjednik Suda BiH. Uz napomene predstavnika programa Outreach o naporima koje MSKJ ulaže u informiranje usmjereno prema zemljama bivše Jugoslavije, pročitano je i otvoreno pismo o važnosti vođenja suđenja na transparentan način koje su potpisali predsjednik, glavni tužitelj i tajnik MKSJ-a.

Konferenciju je organizirala Inicijativa mladih za ljudska prava i Misija OESS-a u Srbiji i Crnoj Gori

> osamdesetak sudionika, uključujući predstavnike Suda za Sierra Leone, predstavnike pravosuđa Hrvatske i Srbije, novinare (B92, BIRN, RTV Srbija)

8. ožujak,
Sarajevo,
Bosna i Hercegovina

Brifing MKSJ-a za EUFOR

Predstavnik programa Outreach održao je opću prezentaciju o MKSJ-u na konferenciji koju je organizirao pravni savjetodavni odjel EUFOR-a u Sarajevu. Također su podijeljeni informativni materijali  koji su sadržavali izbor podataka o predmetima i druge informacije.

Brifing je organiziran u koordinaciji s EUFOR-om

> pedesetak vojnih pravnih savjetnika iz zemalja EUFOR-a

1. – 3. ožujak,
Den Haag

Posjet predstavnika pravosuđa Srbije koji rade na predmetima ratnih zločina

Grupa koja je došla u posjet sastojala se od raznih pravosudnih dužnosnika iz tri srpske institucije koje se bave predmetima ratnih zločina: Vijeća za ratne zločine, Vrhovnog suda i Ureda tužitelja za ratne zločine. Tijekom trodnevnog posjeta, gosti su razmijenili svoja iskustva u radu na predmetima ratnih zločina, sastali se s glavnim dužnosnicima MKSJ-a – predsjednikom, glavnim tužiteljem i tajnikom – te stekli uvid u način rada MKSJ-a sa svjedocima i dokazima. Održan je i okrugli stol sa sucima MKSJ-a.

Posjet je sponzorirao Odjel pravosuđa  Veleposlanstva SAD-a u Beogradu

> tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević; predsjednik Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić zajedno sa sucima i tužiteljima tog Vijeća; jedan sudac Vrhovnog suda Srbije i šef Odjela za zaštitu svjedoka

ožujak – svibanj,
Kosovo

Prezentacije za srednjoškolske učenike s Kosova

Program Outreach je završio sve prezentacije za srednjoškolske učenike na Kosovu planirane za školsku godinu 2005/6. Prezentirane teme bavile su se sljedećim područjima: razlozi za osnivanje MKSJ-a; kakva je struktura Međunarodnog suda i kako on funkcionira; kako su vršene istrage and podizane optužnice; što će se dogoditi kad se Međunarodni sud zatvori. Svi sudionici prezentacija bez izuzetka ocijenili su prezentacije u formularima podijeljenom nakon prezentacija kao “odlične” ili “vrlo dobre”. Prezentacije su bile uključene u nastavni program “Građansko obrazovanje”.

Projekt je proveden u suradnji s Ministarstvom obrazovanja Kosova

> desetak prezentacija je održano na srednjim školama (tipa gimnazije) za otprilike 500 učenika od 17-19 godina, u sljedećim gradovima: Priština, Lipjan, Uroševac, Podujevo, Mitrovica, Glogovac, Prizren, Gnjilane, Suva Reka i Kačanik

ožujak,
Bosna i Hercegovina

Donacija IT opreme

Pošiljka s 306 rabljenih kompjutera Međunarodnog stigla je u Bosnu i Hercegovinu kao donacija za škole, centre za mladež i nevladinih organizacija u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine. Fondacija AidNet, humanitarna organizacija sa sjedištem u Sarajevu, razdijelila je kompjutere organizacijama krajnjim korisnicima. Opremu je iz Den Haaga u Sarajevo besplatno prevezla tvrtka za selidbe Voerman International. Bila je to 24. donacija MKSJ-a prošle godine.
U organizaciji donacije pomogao je program Outreach MKSJ-a uz podršku Fondacije Aidnet   

 

28. veljače, Den Haag

Radni posjet odbora NATO-a

Delegacija je održala sastanke s glavnim dužnosnicima Međunarodnog suda, predsjednikom Faustom Pocarom, tužiteljicom Carlom Del Ponte i tajnikom Hansom Holthuisom. Članovi delegacije također su iskazali interes za projekciju dokumentarnog filma o zločinima počinjenim u Prijedoru koji je proizveden uz podršku MKSJ-a, a prisustvovali su i jednoj sudskoj raspravi u predmetu protiv Miloševića. Svoju misiju saznavanja činjenica nastavili su posjetom Sarajevu.

Posjet je organizirao Odbor za civilnu dimenziju sigurnosti Parlamentarne skupštine NATO-a

> 16 članova i pridruženih članova odbora  NATO-a

16. veljače, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Seminar MKSJ-a za međunarodnu zajednicu u BiH

Program Outreach u Sarajevu organizirao je brifing za diplomatsku zajednicu, odnosno prezentaciju rada MKSJ-a za veleposlanstva i međunarodne organizacije u BiH. Diplomati su dobili informacije o osnivanju i mandatu MKSJ-a, njegovim postignućima i budućim izazovima; razgovaralo se i tome što je potrebno za uspješan završetak mandata MSKJ-a. Između ostalog, razgovaralo se i o zaštiti svjedoka, razini suradnje država, aktivnostima programa Outreach i javnoj percepciji MKSJ-a. Sudionicima su podijeljeni paketi informacija, koje su uključivale i najnovije izvještaje koje su predsjednik i glavna tužiteljica MKSJ-podnijeli Vijeću sigurnosti UN-a o provedbi strategije završetka rada, kao i niz podataka o predmetima.

Seminar je organizirao program Outreach MKSJ-a

> predstavnici 31 diplomatske misije, uključujući nekoliko veleposlanika i/ili šefova misija

2. -3. veljače,
Den Haag

Posjet nevladine organiyacije Inicijativa mladih za ljudska prava

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava je dugotrajni i bliski partner MKSJ-a u Srbiji. Tijekom dvodnevnog posjeta Međunarodnom sudu, predstavnici Inicijative sastali su se s najvišim dužnosnicima Suda: predsjednikom, glavnom tužiteljicom i tajnikom, kao i s osobljem Službe za komunikacije s kojima su razgovarali o najboljim načinima za pristupanje aktivnostima programa Outreach u Srbiji.

Posjet je sponzorirala sama nevladina organizacija  Inicijativa mladih za ljudska prava, a podršku je pružio program Outreach MKSJ-a

> izvršni direktor Inicijative mladih i član upravnog odbora

veljača, Ključ, Bosanski Novi,
Bosna i Hercegovina

Žrtve informirane o kaznenom progonu MKSJ-a zločina počinjenih u Ključu i Bosanskom Novom

Kao odgovor na javno izraženo nezadovoljstvo udruženja žrtava iz Ključa i Bosanskog Novog zbog toga što “nitko nije odgovarao” za zločine počinjene u tim gradovima, ured programa Outreach u Sarajevu stupio je u kontakt s navedenim udruženjima, te im poslao informacijske materijale koji predstavljaju aktivnosti MKSJ-a u vezi sa zločinima počinjenim u tim općinama. Posebna je pažnja posvećena predmetu protiv Radoslava Brđanina – na taj je način udruženjima omogućeno da steknu izravni uvid u nalaze Raspravnog vijeća o zločinima počinjenim na njihovu području.

> Udruženje logoraša  Bosanski Novi i Udruženje porodica nestalih osoba iz Ključa

23. – 24. siječanj,
Den Haag

Radni posjet sudaca Suda BiH

Ovu skupinu sudaca Državnog suda BiH predvodio je predsjednik Suda BiH na razgovorima s predsjednikom MKSJ-a te tokom razmjene mišljenja sa sucima Međunarodnog suda. Razgovori su se vodili i o raznim aspektima rada Tajništva i Tužiteljstva, a posebice o prebacivanju predmeta i materijala u regiju, te o podršci svjedocima.

Posjet je sponzorirao Ured za razvoj, pomoć i obuku tužiteljstava u prekomorskim zemljama (OPDAT) u Bosni i Hercegovini

> predsjednica Državnog suda BiH Meddžida Kreso, zamjenik tajnika
Suda BiH, i 14 lokalnih i međunarodnih sudaca

24. – 27. siječanj,
Den Haag

Posjet studenata Pravnog fakulteta u Rijeci

Za studente prava iz Hrvatske organiziran je program prezentacija koje su im pružile uvid u mandat MKSJ-a te ih informirale o  jurisprudenciji i brojnim drugim pravnim pitanjima. Studenti su prisustvovali i sudskim postupcima.

Posjet je organizirala European Law Students' Association (ELSA) iz Rijeke, Hrvatska

> studenti prava Sveučilišta u Rijeci, Hrvatska

siječanj,
Bosna i Hercegovina

Kratki TV isječci o čestim pitanjima u vezi s MKSJ-om

Ured programa Outreach u Sarajevu imao je glavnu ulogu u proizvodnji 18 dvominutnih informacijskih video isječaka, ili “odgovora na često postavljana pitanja” (FAQs) o MKSJ-u, za prikazivanje na televizijskim stanicama u BiH, u sklopu televizijske serije od 18 epizoda o ratnim zločinima. Program Outreach MKSJ-a razradio je ideju i sudjelovao u snimanju. Među čestim pitanjima (FAQs) bila su npr. pitanja o odmjeravanju kazni, sklapanju sporazuma o potvrdnom izjašnjavanju o krivnji, pravima optuženika, politici podizanja optužnica i druga.

Program je proizvela tvrtka XY Films

> opća javnost Bosne i Hercegovine