Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

2004.

 

Datum Aktivnost/Događaj Učesnici

20. prosinac, Zagreb, Hrvatska

Sastanak lokalnih i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima ratnih zločina

Na sastanku su uspostavljene čvršće veze između raznih organizacija i skupina koje se bave pitanjima ratnih zločina, koje će poboljšati protok i razmjenu informacija o planiranim aktivnostima za 2005. Više od 30 predstavnika desetak nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija usredotočilo se na  praćenje lokalnih suđenja i prikupljanje materijala koji se odnose na ratne zločine. Predstavnici više organizacija govorili su o nedostacima  lokalnog procesuiranja predmeta ratnih zločina i izrazili želju da se koordinacijski sastanci i eventualne zajedničke akcije organiziraju češće. Sudionici sastanka pozvani su da se slobodno obrate programu Outreach i iznesu svoje ideje i planove za buduće projekte.

Sastanak je organizirao program Outreach MKSJ-a i nevladina organizacija iz  Zagreba Centar za ljudska prava

> više od 30 predstavnika OESS-a, ABA CEELI-a, aktivista civilnog društva, lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija i predstavnika Vlade

16. prosinac, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Prikazivanje dokumentarnog filma “Slijepa pravda”

Predstavnik program Outreach u BiH prisustvovao je premijernom prikazivanju “Slijepe pravde”, dokumentarnog filma o MKSJ-u, te sudjelovao u diskusiji koje uslijedila nakon prikazivanja filma. Glavna kritika izražena u filmu odnosi se na razočaranje žrtava kaznenom politikom Međunarodnog suda.
Film se bavio kritičnim stavovima koje su iznijeli neki mediji u Federaciji BiH u vezi s odobravanjem prijevremenog puštanja na slobodu za dvije osobe koje je MKSJ proglasio krivima - Miroslava Zarića i Blagoja Simića, kao i u vezi s odlukom Žalbenog vijeća da privremeno pusti na slobodu Marija Čerkeza do donošenja presude u žalbenom postupku.

> aktivisti civilnog društva, predstavnici medija, Vlade, udruženja žrtava, i građani

13. – 16. prosinac, Den Haag

Posjet ekipe dokumentarnog filma Foruma za jugoistočnu Europu

Ekipa dokumentarnog filma Foruma za jugoistočnu Europu, nevladine organizacije koja se bavi širenjem demokratskih vrijednosti u politici i gospodarstvu jugoistočne Europe posjetila je Međunarodni sud. U sklopu njihove serije ‘Arena’ koja je prikazana u Srbiji i Crnoj Gori, radili su i na dokumentarnom filmu o radu Međunarodnog suda. Ekipa nevladinih organizacija Forum intervjuirala je više članova osoblja Suda na visokim položajima kako bi proizvela 50-minutni program koji će emitirati Radio Televizija Srbije (RTS).

Posjet je organizirala nevladina organizacija Forum za jugoistočnu Europu

> javnost Srbije i Crne Gore

13. prosinac, Zrenjanin, Srbija i Crna Gora

Radionica Inicijative mladih u Zrenjaninu

 

Predstavnik program Outreach i nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava sudjelovali su u radionici za učenike srednjih škola i javnoj diskusiji o temi ratnih zločina, kojoj su prisustvovali i predstavnici medija iz Zrenjanina. Osim izvještaja o događaju u lokalnom tisku, o događaju je izvijestio i beogradski dnevni list Danas.

Radionicu i diskusiju je organizirala nevladina organizacija iz Beograda Inicijativa mladih za ljudska prava

> više od 35 učenika srednjih škola, građani s područja Zrenjanina

10. prosinac, Beograd, Srbija i Crna Gora

Okrugli stol prigodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava organizirala je okrugli stol povodom međunarodnog dana ljudskih prava. Osim predstavnika programa Outreach u Beogradu,  među govornicima na okruglom stolu bili su i veleposlanik SAD-a u Beogradu Michael Polt i veleposlanik OESS-a Maurizio Massari. Tisak i elektronski mediji  opširno su izvijestili o okruglom stolu. 

Okrugli stol je organizirao nevladina organizacija iz Beograda Inicijativa mladih za ljudska prava

> predstavnici civilnog društva, nevladinih organizacija i medija

6 – 7. prosinac, Brčko,  
9. – 10. prosinac, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Seminari ABA CEELI za suce i tužitelje

Predstavnik programa Outreach u BiH prisustvovao je nizu dvodnevnih seminara o ratnim zločinima  organiziranih za kantonalne i okružne suce i tužitelje iz BiH. Iz Tužiteljstva MKSJ-a stigao je dužnosnik zadužen za “Pravila puta” kako bi govorio o prosljeđivanju predmeta s Međunarodnog suda. Informacije su izvrsno primljene jer je znanje o novom sustavu i načinu na koji Ured tužiteljstva u BiH vodi reviziju domaćih postupaka bilo vrlo malo.

Seminare je organizirao Sud BiH

> suci i tužitelji kantonalnih i okružnih sudova u BiH

29. – 30. studeni, Den Haag

Posjet predsjednika Suda BiH

Medžida Kreso, predsjednica Suda Bosne i Hercegovine, bila je u dvodnevnom posjetu Međunarodnom sudu tijekom kojeg se susrela s visokim dužnosnicima MKSJ-a, i razgovarala o praktičnim pitanjima prosljeđivanja predmeta i materija pravosuđu BiH.

Posjet je organizirao Državni sud BiH

> Medžida Kreso, predsjednica Suda BiH

29. – 30. studeni, Palić, Srbija i Crna Gora

Regionalna konferencija o pravosudnoj suradnji

Predstavnik programa Outreach u BiH predstavljao je Ured MKSJ-a u Sarajevu na ovoj regionalnoj konferenciji o pravosudnoj suradnji. Konferencija je bila usredotočena na pitanje uspostave učinkovite regionalne suradnje među tužiteljima u istragama o ratnim zločinima, na inicijativu državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Konferenciju je organizirala Misija OESS-a u Srbiji i Crnoj Gori

> predstavnici pravosuđa iz regije

23. studeni, Beograd, Srbija i Crna Gora

Radionica o suđenjima za ratne zločine na Fakultetu političkih znanosti u Beogradu

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava organizirala je radionicu o suđenjima za ratne zločine koja je održana na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Beogradu.  Među ostalima, na radionici su govornici bili i direktorica Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić, i glasnogovornica i tajnica Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, Sonja Prostran. Važnost ove radionice bila je u činjenici da je to bilo prvi put da je Univerzitet u Beogradu dopustio da se radionica o MKSJ-u održi u njegovim prostorijama.

Radionicu je organizirala nevladina organizacija iz Beograda Inicijativa mladih za ljudska prava

> studenti političkih znanosti Univerziteta u  Beogradu

22. – 25. studeni,
Den Haag

Posjet studenta prava iz Hrvatske

Studenti prava iz Osijeka, Hrvatska bili su u jednotjednom posjetu Međunarodnom sudu. Prisustvovali su predavanjima o sljedećim temama: uvod i pregled Pravila o postupku i dokazima Međunarodnog suda, rad sa žrtvama i svjedocima, rad sudskih vijeća, tužiteljstva; obrana optuženika i pritvor optuženika; rad odvjetnika obrane na MKSJ-u; odnos Međunarodnog suda i medija. Bili su i u obilasku sudnica, te su prisustvovali sudskim raspravama.

Posjet je organizirala Europska udruga studenata prava (ELSA)Pravnog fakulteta u Zagrebu

> 6 studenata prava iz Osijeka, Hrvatska

20. studeni,
Konjic, Bosna i Hercegovina

Približavanje MKSJ-a lokalnim zajednicama u BiH: konferencija  “Predmeti MKSJ-a u vezi s ratnim zločinima koji su počinjeni u Konjicu”

 

Tijekom 2004. i 2005. program Outreach organizirao je niz konferencija nazvanih “Približavanje MKSJ-a lokalnim zajednicama u BiH” na kojima su se predstavnici Međunarodnog suda obratili izravno lokalnim zajednicama koje su bile najteže pogođene zločinima koji su predmet suđenja pred MSKJ-om.

Na konferenciji u Konjicu okupilo se više od stotinu pripadnika lokalne zajednice. Visoki dužnosnici Međunarodnog suda opisali su svoj rad na predmetima u vezi sa zločinima počinjenim u Konjicu. Multimedijskim prezentacijama publika je upoznata o fazama istražnog postupka, posjetima lokacijama gdje su zločini počinjeni, razgovorima sa svjedocima, analizom forenzičkih i drugih dokaza, o ključnim trenucima suđenja i najuvjerljivijim dokazima koji su izvedeni, te naposljetku s presudama. Na kraju cjelodnevne prezentacije, skupina predstavnika Međunarodnog suda odgovarala je na pitanja koja su prikupljana tijekom dana u pismenom obliku od publike.

Nakon konferencije, predstavnici udruženja žrtava izjavili su da je jedno od glavnih postignuća konferencije bila činjenica da je javno i mjerodavno rečeno da su zločini zaista bili počinjeni – i da se više ne mogu poricati. Mediji u BiH opširno su izvijestili o konferenciji.

Konferenciju je organizirao Helsinški odbor  za ljudska prava u Republici Srpskoj zajedno s programom Outreach
Ovom nizu konferencija velikodušnu potporu pružio je "Neighbourhood Programme" Ministarstva za vanjske poslove Kraljevine Danske.

Vidi Priopćenje za javnost br. PR914

> više od l00 pripadnika lokalne zajednice, uključujući udruženja žrtava, predstavnike vladinih i nevladinih institucija, institucija za provedbu zakona, pravnih institucija i dr.

18. studeni, Den Haag

Posjet veleposlanice Kanade u Hrvatskoj MKSJ-u

Tijekom jednodnevnog posjeta, veleposlanica Stephanie Beck sastala se s visokim dužnosnicima MKSJ-a, posjetila rasprave u suđenjima koja su u tijeku, te bila u obilasku sudnica.

Posjet je organiziralo Veleposlanstvo Kanade u Zagrebu

> veleposlanica Kanade u Hrvatskoj

18. – 19. studeni,
Den Haag

Projekt “Pali ponos i predrasude”

Novinari iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i Hrvatske, po dva iz svake zemlje, posjetili su Međunarodni sud kako bi pripremili više raznih medijskih proizvoda (kratke filmove, TV dokumentarce, internetske foto-izvještaje) s ciljem da se razbiju predrasude o MKSJ-u. Novinari su upoznati s radom Međunarodnog suda, uslugama za novinare, te su intervjuirali predsjednika MKSJ-a, glasnogovornicu Tužiteljstva, voditelja Pritvorske jedinice i druge. Upoznati su i s tehničkim pojedinostima koje se odnose na sudnice. Razni medijski proizvodi nastali tijekom posjeta stavljeni su na raspolaganje medijima i drugim primateljima diljem regije.

Posjet je organizirala nevladina organizacija iz Beograda Media Education Centre

> opća javnost, mediji, donositelji odluka, akademici, studenti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore
 

17. studeni, Novi Sad, Srbija i Crna Gora

Obuka o ljudskim pravima u Novom Sadu

Predstavnik programa Outreach održao je predavanje tijekom programa obuke o ljudskim pravima. Obuci i predavanju su prisustvovali i neki novinari iz Novog Sada. 

Program je organizirao Helsinški odbor za ljudska prava

> predstavnici medija iz Vojvodine i aktivisti nevladinih organizacija

24.  listopad, Zagreb, Hrvatska

Predavanje na Dan UN-a

U sklopu programa kojim je obilježen Dan UN-a u hrvatskoj, predstavnik programa Outreach održao je predavanje u Centru za ljudska prava u Zagrebu o izazovima strategije završetka rada MKSJ-a.

> predstavnici hrvatskih ministarstava, međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija

4. – 5. studeni, Zagreb, Hrvatska

Predsjednik MSKJ-a posjetio Hrvatsku

Bio je to prvi posjet suca Theodora Merona, u svojstvu predsjednika MKSJ-a, Hrvatskoj. Sastao se s predsjednikom Hrvatske, Stjepanom Mesićem, ministrima vanjskih poslova i pravosuđa, te predsjednikom Vrhovnog suda. Predsjednik Meron je pozitivno ocijenio napore koje hrvatska Vlada ulaže kako bi ispunila svoje obveze, kao i napredak hrvatskog pravosuđa u odnosima s MKSJ-om. Predsjednik MKSJ-a je izjavio da je uhićenje bjegunca Ante Gotovine ključni problem koji treba riješiti.

Posjet je organizirao program Outreach MKSJ-a

> hrvatski političari i predstavnici pravosuđa, javnost općenito

31. listopad, Fruška Gora, Srbija i Crna Gora

Regionalni program obuke o ljudskim pravima švedskog Helsinškog odbora

Predstavnik programa Outreach u Beogradu posjetio je Frušku Goru, u blizini Novog Sada, kako bi kao govornik sudjelovao u programu obuke za odvjetnike koji se bave pitanjima ljudskim prava. Obuka je okupila odvjetnike koji se bave pitanjima ljudskim prava iz bivše Jugoslavije, Bugarske i Albanije.

Program obuke je organizirao  Švedski Helsinški odbor

> odvjetnici koji se bave ljudskim pravima iz bivše Jugoslavije, Bugarske i Albanije

27. listopad, Novi Sad, Srbija i Crna Gora

Konferencija za tisak i javna diskusija o ratnim zločinima

Konferencija za tisak i javna diskusija o ratnim zločinima koje su počinili Srbi održana je u Novim Sadu. Predstavnik programa Outreach obratio se sudionicima oba događaja. Među ostalima, govornici na konferenciji za tisak bili su i veleposlanik Kanade, savjetnik u Veleposlanstvu Njemačke, glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić, i glasnogovornica Vijeća za ratne zločine Sonja Prostran. Predstavniku programa Outreach na okruglom stolu se pridružio Nenad Čanak, čelnik jedne vojvođanske političke stranke i predstavnici nevladine organizacije Majke enklava Srebrenice i Žepe, koji su govorili o svojim iskustvima, odnosno o životu u Srebrenici od 1993. do njezina pada u srpnju 1995.
Tisak je opširno izvijestio o oba događaja, te izazvao političku debatu. I u Kraljevu i u Novom Sadu, organizatori, Inicijativa mladih za ljedska prava, prikazala je niz  kratkih TV materijala poput oglasa o zločinima počinjenim u Prijedoru, Srebrenici, Sarajevu, Vukovaru i Kosovu. Ti su materijali emitirani diljem Srbije na nezavisnoj mreži TV studija.

Događaje je organizirala nevladina organizacija iz Beograda Inicijativa mladih za ljudska prava

> srpski političari, predstavnici pravosuđa, predstavnici diplomatske zajednice, udruženja žrtava, aktivisti civilnog društva, opća javnost

25-29. listopad, Beograd, Srbija i Crna Gora

Program obuke za istražitelje u predmetima ratnih zločina iz Srbije

Predstavnik programa Outreach u Srbiji i Crnoj Gori održao je predavanja tijekom jednotjednog programa obuke istražitelje u predmetima ratnih zločina iz Srbije. Predavanja su se bavila sljedećim temama: osnivanje Međunarodnog suda, mandat, njegov rad i odnosi s lokalnim sudovima za ratne zločine. Međunarodni su predstavljali i govornici iz  Tužiteljstva: zamjenik glavnog istražitelja, jedan vojni analitičar, jedan pravni savjetnik i jedan istražitelj. Istražitelji su aktivno sudjelovali u radu seminara, a ta ista skupina posjetila je u studenom i Den Haag radi konzultacija s Tužiteljstvom MKSJ-a u vezi s konkretnim predmetima. 

Program je organizirala Misija OESS-a u Srbiji i Crnoj Gori

> srpski istražitelji za ratne zločine

21. – 23. listopad, Kraljevo i Kragujevac, Srbija I Crna Gora

Aktivnosti programa Outreach u Kraljevu i Kragujevcu

Dva događaja, u sklopu projekta nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava “Den Haag – suočavanje s prošlošću,” održana su Kraljevu i Kragujevcu.  Predstavnik programa Outreach u Srbiji Crnoj Gori i savjetnik za pitanja ratnih zločina OESS-a sudjelovali su u televizijskoj emisija koju je TV Kraljevo prenosila uživo  na temu rada Međunarodnog suda i pitanja ratnih zločina. Predstavnik programa Outreach sudjelovao je i u radu radionica organiziranih za učenike srednjih škola i na javnim okruglim stolovima u oba grada, zajedno s predstavnicima OESS-a i Vijeća za ratne zločine. Svi događaji su bili vrlo dobro posjećeni i izazvali su veliki interes i živu diskusiju. 

Događaje je organizira organizirala nevladina organizacija iz Beograda Inicijativa mladih za ljudska prava

> opća javnost, učenici srednjih škola

9. listopad, Foča,
Bosna i Hercegovina

Približavanje MKSJ-a lokalnim zajednicama u BiH: konferencija  “Predmeti MKSJ-a u vezi sa zločinima počinjenim u Foči”

Tijekom 2004. i 2005. program Outreach organizirao je niz konferencija naslovljenih “Približavanje MKSJ-a lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini” na kojima su se predstavnici Međunarodnog suda izravno obratili lokalnim zajednicama koje su bile najteže pogođene zločinima koji su predmet suđenja pred MSKJ-om.
Na konferenciji u Foči okupilo se više od stotinu pripadnika lokalne zajednice. Visoki dužnosnici MKSJ-a opisali su svoj rad na predmetima koji se odnose na Foču. Putem multimedijskih prezentacija publici su prikazane faze istražnog postupka, posjeti mjestima zločina, razgovori sa žrtvama, analiza forenzičkih i drugih dokaza, ključni trenuci suđenja, najuvjerljiviji izvedeni dokazi, te donošenje pravomoćne presude. Konferencija u Foči usredotočila se na dva predmeta: predmet Kunarac i dr. i  predmet Krnojelac.
U svim prezentacijama, predstavnici MKSJ-a odražavali su osjećaje javnosti BiH, pozivajući lokalne vlasti da provode vlastite istrage i podižu dodatne optužnice u predmetima gdje postoji postoje dokazi u vezi s mnogim zločinima počinjenim na području Foče.

Konferenciju je organizirao Helsinški odbor za ljudska prava iz Republike Srpske i program outreach MKSJ-a. Nizu konferencija velikodušnu potporu osigurao je program "Neighbourhood Programme" Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Danske

> više od l00 pripadnika lokalne zajednice, uključujući udruženja žrtava, predstavnike vladinih i nevladinih institucija i organizacija, institucija za provedbu zakona i pravnih institucija i dr.

7., 8. listopad, Bjelolasica, Hrvatska

Konferencija o sudskoj učinkovitosti

Predstavnik programa Outreach prisustvovao je konferenciji o sudskoj učinkovitosti, posljednjem programu u okviru projekta “Neovisnost i objektivnost hrvatskog sudstva” koji je započet 1999., s ciljem jačanja neovisnosti i objektivnosti hrvatskih sudaca. Događaj koji je organiziran na Bjelolasici zapravo se sastojao od dvije konferencije – jedne o sudskoj učinkovitosti i druge o poštivanju ljudskih prava. Predstavnik programa Outreach aktivno je sudjelovao u radu konferencije o ulozi  hrvatskog pravosuđa i sposobnosti da uspješno procesuira predmete ratnih zločina.

Konferenciju je organizirala kanadska sekcija Međunarodnog udruženja odvjetnika, Hrvatski pravni centar i Hrvatski Helsinški odbor za ljudska prava

> 70 predstavnika hrvatskog pravosuđa, nevladinih organizacija iz regije, aktivista ljudskih prava i akademika

1. – 3. listopad, Beograd, Srbija i Crna Gora

Posjet tajnika MSKJ-a Beogradu

Tajnik MKSJ-a Hans Holthuis posjetio je glavni grad Srbije u sklopu redovnih konzultacija u regiji. Tajnik MKSJ-a posjetio je zgradu posebnog suda u kojem je Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu održavalo suđenje u predmetu Ovčara. Tajnik se sastao s predsjednikom, tajnikom i glasnogovornikom  Vijeća za ratne zločine.  Tajnik je razgovarao i s nizozemskim veleposlanikom u Srbiji. Tijekom svog posjeta, g. Holthuis je nastupio kao govornik i na međunarodnoj konferenciji o suočavanju s prošlošću koju je organizirala nevladina organizacija iz Beograda, Fond za humanitarno pravo, na kojoj je govorio o postignućima Međunarodnog suda (vidi: 1. – 2. listopad).

Posjet je koordinirao program Outreach MKSJ-a

> članovi pravosuđa u Srbiji, predstavnici  nevladinih organizacija, aktivisti ljudskih prava, predstavnici diplomatske zajednice

1–2 listopad, Beograd, Srbija i Crna Gora

Konferencija o pravdi nakon sukoba

Na 'Međunarodnoj konferenciji o suočavanju s prošlošću: post-konfliktne strategije za istinu, pravdu i pomirenje' govorilo se o raznim modalitetima bavljenja ostavštinom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Osim toga, konferencija je bila usredotočena i na pitanja u vezi sa skorim prijenosom najboljih praksi s međunarodnih suđenja za ratne zločine u domaća pravosuđa. I glavna tužiteljica Međunarodnog suda Carla del Ponte i tajnik Hans Holthuis pozvani su da sudjeluju kao govornici.

Konferencija je organizirana u suradnji nevladine organizacije iz Beograda Fonda za humanitarno pravo i Vijeća Europe

>  nevladine organizacije iz regije, aktivisti ljudskih prava

24. – 25. rujan,
Opatija,
15. – 16. i 29. -30. listopad, Trogir,
Hrvatska

Seminar za suce i tužitelje iz Hrvatske

Stručnjaci MKSJ-a sudjelovali su u drugom dijelu seminara obuke organiziranog za suce i tužitelje iz Hrvatske koji se bave predmetima ratnih zločina (prvi dio je održan u Stubičkim Toplicama u svibnju, lipnju i srpnju). Seminar je organiziran u skladu s mandatom Međunarodnog suda da pruži pomoć u jačanju kapaciteta lokalnog sudstva za procesuiranje predmeta ratnih zločina. Dva seminara su održana u Opatiji, a jedan u Trogiru, Hrvatska.
Na sva tri seminara, sudionici su se bavili, među ostalim, sljedećim temama: definicije kaznenih djela prema međunarodnim i lokalnim zakonima, oblici kaznene odgovornosti i udruživanja, određivanje ciljeva, istrage, odluke o podizanju optužbi i metode dokazivanja u postupcima za ratne zločine.

Cilj cjelokupnog seminara bio je usporediti hrvatski pravni sustav s pravilima koja se primjenjuju u međunarodnom pravu i na MKSJ-u, kako bi se što bolje ustanovila sva relevantna pitanja u vezi s vođenjem suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj, bez obzira jesu li suđenja pred lokalnim sudovima rezultat lokalnih istraga, ili su pokrenuta na temelju informacija i dokaznog materijala koji je hrvatskom Državnom odvjetništvu proslijedilo Tužiteljstvo MKSJ-a, ili su rezultat mogućeg prosljeđivanja predmeta MKSJ-a koji se odnose na optuženike srednjeg i nižeg ranga u skladu s pravilom 11bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda.
Prvi dio seminara obuke za drugu skupinu sudionika održan je od svibnju, lipnju i srpnju u Stubičkim Toplicama.

Seminar obuke je organiziralo Ministarstvo pravosuđa Hrvatske uz potporu programa Outreach MKSJ-a

> 35 sudaca i tužitelja iz Hrvatske

2. – 5. rujan, Dubrovnik, Hrvatska

Konferencija o nasljeđu ratnih zločina

Predstavnik programa Outreach bio je jedan od govornika na konferenciji naslovljenoj “Ratni zločini i pravno nasljeđe: historijska slika i komparativna iskustva”, na kojoj je sudski progon ratnih zločina u Srbiji Crnoj Gori stavljeni u širi povijesni i komparativni kontekst. Na seminaru su ispitivane povijesne referentne točke u međunarodnom kaznenom pravu i njihova relevantnost za sadašnju praksu u regiji. Sudionici su razgovarali o međunarodnoj pravnoj praksi i politikama tranzicijskog pravosuđa koje su podupirale suđenja za ratne zločine. 

Konferenciju je organizirao Pravosudni centar za obuku i stručno usavršavanje

> suci i tužitelji izabrani za vođenje suđenja u predmetima ratnih zločina i vladini dužnosnici koji  pružaju pomoć u radu međunarodnih i domaćih sudova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Srbije i Crne Gore

14. srpanj
Den Haag

Posjet javnih dužnosnika s Kosova

Za posjetioce je organizirana uvodna prezentacija o radu MKSJ-a, te su mogli vidjeti tehnologiju koja se koristi u sudnicama MKSJ-a.

Posjet je organizirala  Academy for Legislation iz Den Haaga

> dužnosnici s Kosova

srpanj, Priboj, Srbija i Crna Gora

Aktivnosti u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava u Priboju

Predstavnik programa Outreach sudjelovao je u nizu događaja u Priboju, u jugozapadnoj Srbiji. Predstavnica Outreacha je prisustvovala okruglom stolu, dala polusatni intervju za televiziju, i sudjelovala u jednosatnoj kontakt radio-emisiji. Najvažniji element posjeta Priboju bio je javni okrugli stol i sastanci s obiteljima žrtava iz Sjeverina koje su otete i ubijene 1993. godine (Milana Lukića, koji je optužen pred MKSJ-om, Okružni sud iz Beograda osudio je za taj zločin u odsustvu). Okruglom stolu su prisustvovali i predstavnik vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu i član Fonda za humanitarno pravo. Svi su događaji bilo dobro posjećeni.

Aktivnosti je organizirala nevladina organizacija iz Beograda Inicijativa mladih za ljudska prava

> predstavnici nevladinih organizacija, srpskog pravosuđa, udruženja žrtava, lokalni političari i javnost općenito

23. lipanj, Zrenjanjin, Srbija i Crna Gora

Sastanak s učenicima srednjih škola i predstavnicima lokalnih nevladinih organizacija

Predstavnica programa Outreach je posjetila Zrenjanin na poziv Centra za ljudska prava iz Zrenjanina i održala predavanje za učenike srednje škole u Zrenjaninu. Učenici su aktivno sudjelovali i reakcije su bile vrlo pozitivne. Predstavnica programa Outreach sastala se i s predstavnicima nekoliko nevladinih organizacija iz Zrenjanina i pravobraniteljem. Predstavnici nevladinih organizacija bili su zainteresirani za pružanje pomoći u vezi s događajima u organizaciji programa Outreach, te za pohađanje obuke u organizaciji Međunarodnog suda o tome kako da druge podučavaju o radu Suda.

Sastanak je organizirao Zrenjaninski Centar za ljudska prava

> učenici srednjih škola i predstavnici lokalnih nevladinih organizacija

22. – 24. lipanj, Sarajevo i Potočari,
Bosna i Hercegovina

Posjet predsjednika MKSJ-a Bosni i Hercegovini

Predsjednik Međunarodnog suda, sudac Theodor Meron, održao je sastanke s predstavnicima ureda Visokog predstavnika za, Suda BiH, te je posjetio Memorijalni centar u Potočarima podignut u spomen srebreničkim žrtvama. U svojim izjavama za medije, predsjednik je zatražio da se uhite bjegunci i potvrdio da je Međunarodni sud spreman prebaciti priličan broj predmeta na suđenje sudovima u BiH.

Posjet je organizirao program Outreach MKSJ-a

> politički vođe, predstavnici udruženja žrtava, pravosuđa i javnost općenito

lipanj, Novi Pazar, Srbija i Crna Gora

Događaji u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava u Novom Pazaru

Predstavnica programa Outreach u Srbiji i Crnoj Gori sudjelovala je u nizu događaja koje je organizirala nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava koji su se odnosili na Međunarodni sud i suočavanje s prošlošću. U Novom Pazaru, predstavnica Outreacha prisustvovala je radionici s učenicima srednje škole i sudjelovala u televizijskom kontakt programu koji je emitiran uživo. U događajima su sudjelovali i predstavnici Centra za sudsku obuku Razvojnog programa Ujedinjenih Naroda u Srbiji i Crnoj Gori i predstavnici OESS-a.

Događaje je organizirala nevladina organizacija iz Beograda Inicijativa mladih za ljudska prava

> učenici srednjih škola iz Novog pazara i građani

 

28. svibanj,
Budva,
Srbija i Crna Gora

Brifing programa Outreach za novinare

Predstavnik programa Outreach razgovarao je sa srpskim, crnogorskim i albanskim novinarima o odnosima Međunarodnog suda s domaćim sudovima te o javnom mnijenju. Novinari su dobili uvodne informacije o mandatu i postignućima Međunarodnog suda. 

Susret je organizirala nevladina organizacija iz Beograda Inicijativa mladih za ljudska prava

> novinari iz Srbije, Albanije i Crne Gore

21. – 22. svibanj, 11. -12. lipanj i 2. - 3. srpanj, 
Stubičke Toplice, Hrvatska

Seminar za suce i tužitelje iz Hrvatske

Predstavnici Međunarodnog suda sudjelovali su u prvom dijelu seminara obuke za suce i tužitelje iz Hrvatske koji se bave predmetima ratnih zločina.

Seminar je organiziran u skladu s mandatom Međunarodnog suda da pruži pomoć u jačanju kapaciteta lokalnog sudstva za procesuiranje predmeta ratnih zločina. Ovo je bila prva od šest sesija seminara obuke koje su održane tijekom šest mjeseci.

Na prve tri sesije, sudionici su se bavili, među ostalim, sljedećim temama: definicije kaznenih djela prema međunarodnim i lokalnim zakonima, oblici kaznene odgovornosti i udruživanja, određivanje ciljeva, istrage, odluke o podizanju optužbi i metode dokazivanja u postupcima za ratne zločine.

Cilj cjelokupnog seminara bio je usporediti hrvatski pravni sustav s pravilima koja se primjenjuju u međunarodnom pravu i na MKSJ-u, kako bi se što bolje ustanovila sva relevantna pitanja u vezi s vođenjem suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj, bez obzira jesu li suđenja pred lokalnim sudovima rezultat lokalnih istraga, ili su pokrenuta na temelju informacija i dokaznog materijala koji je hrvatskom Državnom odvjetništvu proslijedilo Tužiteljstvo MKSJ-a, ili su rezultat mogućeg prosljeđivanja predmeta MKSJ-a koji se odnose na optuženike srednjeg i nižeg ranga u skladu s pravilom 11bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda.
Drugi dio seminara obuke na kojem je sudjelovala druga skupina sudionika održan je u rujnu i listopadu.

Seminar je organiziralo Ministarstvo pravosuđa Hrvatske

> 35 sudaca i tužitelja iz Hrvatske

14. – 15. svibanj,
planina Tara, Srbija i Crna Gora

Međunarodna konferencija o kaznenom pravu

Predstavnica programa Outreach sudjelovala je na konferenciji naslovljenoj ‘Primjena međunarodnih standarda u nacionalnim pravosudnim sustavima’, na kojoj je održala predavanje pod naslovom, “Kazneni postupak pred Međunarodnim sudom”. Na konferenciji se, među ostalim, razgovaralo o temi zapovjedne odgovornosti prema međunarodnom pravu, Pravilniku o postupku i dokazima Međunarodnog suda, te pitanjima ljudskih prava i pravičnog suđenja.

Konferenciju je organiziralo Međunarodno udruženje za krivično pravu u Srbiji

> brojni pravnici iz regije, predstavnici nevladinih organizacija i aktivisti civilnog društva

11. – 14. svibanj, Den Haag

Posjet parlamentaraca iz BiH

Predstavnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bili su trodnevnom posjetu Međunarodnom sudu. Za posjetitelje je održana prezentacija “Uspostavljanje i organizacija MKSJ-a i pregled predmeta u tijeku”. Predstavnici Parlamentarne skupštine BiH sastali su se i s jednim savjetnikom glavne tužiteljice, predstavnicima programa “Pravila puta” i predstavnicima sudskih vijeća. Također su posjetili i Međunarodni sud pravde i Međunarodni kazneni sud u Den Haagu.

Posjet je organiziran na zahtjev Parlamentarne skupštine BiH

> pet članova Odbora za ljudska prava, imigraciju, izbjeglice i pitanja azila parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

10. – 14. svibanj, Den Haag

Posjet predstavnika Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu

Suci i tužitelji Vijeća za ratne zločine u Srbiji posjetili su Međunarodni sud radi stručnih konzultacija s dužnosnicima Međunarodnog suda. Sudjelovali su u više diskusija o praktičnim pitanjima u vezi s izgradnjom kapaciteta suda za ratne zločine u Srbiji kako bi mogao suditi u predmetima ratnih zločina u skladu s međunarodnim standardima. Cilj razgovora bio je i izgradnja kanala komunikacije između suda za ratne zločine Srbije i MKSJ-a. Posjet je završio okruglim stolom sa sucima Međunarodnog suda. Glasnogovornici suda i tužiteljstva dali su intervjue u kojima su posjet ocijenili vrlo pozitivno.

Posjet je organizirao Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Srbiji i Crnoj Gori

> 12 dužnosnika Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu

12. – 13. svibanj, Leskovac, Srbija i Crna Gora

Suočavanje s prošlošću u Leskovcu

Predstavnik programa Outreach u Srbiji i Crnoj Gori bio je u Leskovcu, na jugu Srbije, na prvom od šest događaja koji se bave radom Međunarodnog suda. Predstavnik programa Outreach prisustvovao je konferenciji za tisak, sudjelovao je na javnom okruglom stolu, radionici za učenike srednjih škola, te je dao intervju za lokalni radio.  U događajima su sudjelovala i dva člana NVO-a Majke enklava Srebrenice i Žepe, i predstavnik Fonda za humanitarno pravo iz Beograda.

Događaje su organizovale nevladina organizacija iz Beograda Inicijativa mladih za ljudska prava i nevladina organizacija iz Leskovca - Odbor za ljudska prava

> mladi, opća javnost leskovačkog područja

8. svibanj, Brčko, Bosna i Hercegovina

Približavanje MKSJ-a lokalnim zajednicama u BiH: konferencija  “Predmeti MKSJ-a koji se odnose na ratne zločine počinjene u Brčkom”

Bila je to prva u nizu aktivnosti koje je organizirao program Outreach 2004. godine  kako bi pružio informacije lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini – koje su pretrpjele kaznena djela  za koja se sudi pred MKSJ-om. Na konferenciji u Brčkom okupilo se više od sto pripadnika lokalne zajednice. Visoki dužnosnici Suda, uključujući zamjenika tajnika Davida Tolberta, opisali su svoj rad na predmetima koji se odnose na zločine počinjene u  Brčkom, te multimedijskim prezentacijama vodili publiku kroz faze istrage, posjete mjestima zločina, razgovore sa svjedocima, analizu forenzičkih i drugih dokaza, ključne trenutke suđenja i najuvjerljivije dokaze koji su izvedeni, pa sve do pravomoćnih presuda. I sudionici i promatrači su konferenciju pozdravili i ocijenili kao iznimno uspješnu. 

Konferenciju je organizirao The Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj i program Outreach MKSJ-a
Niz aktivnosti je velikodušno potpomogao program "Neighbourhood Programme" Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Danske
Vidi Priopćenje za javnost PR845

> više od l00 članova lokalne zajednice, uključujući udruženja žrtava, predstavnike vladinih i nevladinih organizacija i institucija, pravnih institucija i institucija za provođenje zakona i dr.

6. svibanj,
Den Haag

Posjet studenata prava iz Kragujevca

Studenti su prisustvovali prezentaciji o uspostavljanju MKSJ-a, njegovoj strukturi i postignućima, zajedno s pregledom predmeta u tijeku. Studenti su prisustvovali i dvjema prezentacijama koje su održali predstavnici Tužiteljstva, te su bili u obilasku sudnica.   

Posjet je organizirao Univerzitet u Kragujevcu

> 60 studenata prava sa Univerziteta u Kragujevcu

3. svibanj, Den Haag

Posjet studenata s Kosova, iz Srbije i Nizozemske

Skupina studenata bila je u poludnevnom posjetu Međunarodnom sudu u sklopu programa “naša budućnost – integracija u Europu”. Prisustvovali su prezentaciji o mandatu i postignućima MKSJ-a. Ovaj studijski posjet bio je dio programa studentskog posjeta Belgiji i Nizozemskoj.

Posjet su organizirali nevladine organizacije Fractal, iz Beograda, Forum s Kosova i IKV Pax Christi  iz Nizozemske

> 24 studenta s Kosova, iz Srbije i Nizozemske

24. travanj, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Konferencija o suočavanju s prošlošću i pomirenju u bivšoj Jugoslaviji

Predstavnik programa Outreach sudjelovao je na konferenciji i suočavanju s prošlošću i pomirenju u bivšoj Jugoslaviji. Cilj ove inicijative kojoj je MKSJ pružio potporu bio je okupiti nevladine organizacije koji se bave pitanjima mladih iz regije kako bi e formirala Balkanska mreža za pomirenje.

Konferenciju je organizirala nevladina organizacija iz Beograda Inicijativa mladih za ljudska prava

> mladi aktivisti ljudskih prava iz regije

15. travnja, Beograd, Srbija i Crna Gora

Sudjelovanje u TV programu o radu MKSJ-a

Predstavnik programa Outreach sudjelovao je u iscrpnoj diskusiji u TV programu o Međunarodnom sudu. Najveći dio emisije bio je posvećen optužnici protiv nekoliko visokih srpskih dužnosnika koje je MKSJ optužio (Pavković, Lazarević, Lukić i Đorđević), ali razgovaralo se i o drugim temama.  U emisiji su sudjelovali i Prof. Frank Hoepfel sa Sveučilišta u Beču i Igor Bandović iz beogradskog Centra za ljudska prava. Emisija je emitirana na mreži nezavisnih TV stanica u Srbiji  Crnoj Gori.

Emisiju je proizvela nevladina organizacija Forum za jugoistočnu Europu iz Švicarske

> javnost u Srbiji

6. travanj, Beograd, Srbija i Crna Gora

Politička diskusija u najgledanijom TV terminu srpske TV

Predstavnik programa Outreach u Srbiji i Crnoj Gori sudjelovao je u talk show emisiji «Pres Pretres» o zakonu o pomoći osobama protiv kojih je MKSJ podigao optužnice i njihovim obiteljima. Predstavnik programa Outreach objasnio je sustav pravne i financijske pomoći Međunarodnog suda za pritvorenike. Sudionici u emisiji kritizirali su stav predstavnika Demokratske stranke Srbije, odnosno stranke koja je predložila taj zakon. Od 700 osoba koje su telefonski glasovale u televizijskoj anketi u okviru emisije, 89 % je glasovalo za ukidanje zakona.  Emisija je prikazana na televiziji BK u najgledanijem večernjem terminu i gledalo ju je oko milijun gledatelja.

> javnost u cijeloj  Srbiji Crnoj Gori

27. – 28. ožujak, Beograd, Srbija i Crna Gora

Konferencija o zapovjednoj odgovornosti

Konferencija je zamišljena s ciljem da upozna srpske suce, tužitelje i istražitelje koji rade na domaćim predmetima ratnih  zločina s konceptom zapovjedne odgovornosti. Na konferenciji su predavanja održali ugledni profesori prava iz regije i stručnjaci Međunarodnog suda.

Konferenciju je organizirala  Misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Srbiji i Crnoj Gori

> suci, tužitelji i istražitelji iz Srbije uključeni u lokalno procesuiranje predmeta ratnih zločina

12. – 14. ožujak, Vukovar, Hrvatska

Seminar obuke za novinare iz Hrvatske

Cilj dvodnevnog seminara “Izvještavanje o sudskim  postupcima za ratne zločine pred MKSJ-om i domaćim sudovima” bio je educirati novinare o radu MKSJ-a kako bi se poboljšala kvaliteta  izvještavanja. Svrha seminara bila je i ohrabriti novinare da u većoj mjeri izvještavaju o radu međunarodnog suda i ponuditi im mogućnost da razmjene iskustva s iskusnim novinarima koji su se specijalizirali za izvještavanje sa suđenja.

Seminar je organizirala nevladina organizacija iz Vukovara Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć

> tridesetak novinara, uključujući 17 novinara iz područja pogođenih ratom iz Hrvatske, tri novinara iz Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore i desetak drugih (novinari, predstavnici OESS-a, UNDP-a, lokalnih nevladinih organizacija i pravosuđa)

4. – 6. ožujak, Bjelašnica, Bosna i Hercegovina

Seminar obuke za tužitelje iz BiH

Visoki predstavnici MKSJ-a, uključujući Voditelja Istražnog odjela, obratili su se sudionicima ove trodnevne konferencije o raznim aspektima istraga o ratnim zločinima i postupku podizanja optužnica na MKSJ-u, te o mogućnostima da se iskustvo Međunarodnog suda koristi u domaćim predmetima koji se odnose na ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.
Osim toga, prezentacije su održali i domaći stručnjaci i predstavnici OHR-a o različitim elementima prava koje se odnosi na navedena kaznena djela u zakonima Bosne i Hercegovine.

Konferenciju je organizirao Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj

> 40 tužitelja iz oba entiteta BiH, 20 promatrača iz drugih institucija, uglavnom predstavnika međunarodne zajednice u  BiH

20. – 21. veljače, Vukovar, Hrvatska

Konferencija o osnivanju dokumentacijskog i istraživačkog centra

 

Predstavnik programa Outreach aktivno je sudjelovao na ovoj konferenciji na kojoj se raspravljalo o mogućnosti uspostavljanja regionalnog dokumentacijskog i istraživačkog centra za suočavanje s prošlošću u bivšoj Jugoslaviji. Predloženo je da bi to mogao biti dio strategije civilnog društva bivše Jugoslavije u vezi sa strategijom završetka rada Međunarodnog suda. Fond za humanitarno pravo iz Beograda izrazio je interes da koordinira nastojanja da se osnuje jedan takav dokumentacijski centar koji bi sadržavao materijale MKSJ-a. Jedna od glavnih tema bili su i napori nevladinih organizacija u daljnjem poticanju lokalnih sudova da sude na pravičan način i da obavještavaju javnost o radu Međunarodnog suda.

Konferenciju je organizirala nevladina organizacija iz Beograda Fond za humanitarno pravo

> 35 sudionika iz nevladinih organizacija i aktivista ljudskih prava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbija i Crne Gore

18. veljače, Beograd, Srbija i Crna Gora

TV program o suradnji s MKSJ-om

Predstavnik programa Outreach i pravni savjetnik Žalbenog vijeća MKSJ-a i MKSR-a sudjelovali su u televizijskom programu o suradnji s Međunarodnim sudom. Drugi sudionici u programu bili su ugledni profesori prava iz Beča i Novog Sada, pravni savjetnici Vijeća Europe, te srpski političari. Emisija je emitirana na mreži nezavisnih TV stanica širom Srbije. Više od milijun gledatelja je gledalo emisiju koja je emitirana u nekoliko gradova u Srbiji 5. ožujka, te reprizirana 8. ožujka. Reakcije gledatelja koji su zvali TV stanice bile su uglavnom pozitivne. Jedna od stanica koja je emitirala program zaključila je da bi trebalo biti više takvih emisija “kako bi se u javnosti stvorila istinita slika događaja u regiji bivše Jugoslavije.”
Program je organizirala nevladina organizacija Forum za jugoistočnu Europu

> javnost u Srbiji

siječanj, Budimpešta, Mađarska

Međunarodna konferencija o suočavanju s prošlošću

Cilj konferencije bio je učiti iz prijašnjih iskustava diljem svijeta i ustanoviti najbolje dokumentacijske prakse u svrhu utvrđivanja istine i odgovornosti kao načina za stvaranje uvjeta za suočavanje s prošlošću. Predstavnici MKSJ-a pozvani su da govore o pitanjima koja se odnose na strategiju završetka rada Međunarodnog suda i sudbinu dokumentacije MSKJ-a nakon svršetka mandata Suda. Dvije su inicijative utvrđene kao najvažnije: regionalni pristup praćenju suđenja za ratne zločine i regionalna baza podataka o nestalim osobama.

Konferenciju je organizirao Fond za humanitarno pravo iz Beograda

> 40 sudionika iz nevladinih organizacija  iz Srbije i Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, BiH, s Kosova, te međunarodni stručnjaci iz SAD-a, Kambodže, Argentine, Iraka i Mađarske

siječanj - prosinac, Priština, Kosovo

Širenje aktivnosti programa Outreach na Kosovo

Program Outreach je 2004. godine povećao broj primatelja elektronskih poruka na albanskom i engleskom jeziku na svojim popisima s oko 50 medijskih kuća na više od  100. Program Outreach je također počeo na ad hoc osnovi surađivati s najčitanijim dnevnim novinama na Kosovu, Koha Ditore, s kolumnom o radu Međunarodnog suda. Program Outreach je osigurao prostor za ove kolumne i na internetskoj stranici Međunarodnog suda na  albanskom jeziku, na kojoj su dostupne i na engleskom i na albanskom jeziku. 

Ovu je aktivnost organizirao program Outreach MKSJ-a

> javnost Kosova

siječanj - prosinac, Beograd, Srbija i Crna Gora

Kolumna Međunarodnog suda u novinama “Balkan”

Tijekom cijele godine program Outreach je pripremao i objavljivao tjednu kolumnu u novinama “Balkan” koja se bavila raznim temama u vezi s radom Međunarodnog suda, među ostalim, pitanjima u vezi sa sudskim postupkom, optužnicama, suđenjem, pravima optuženika, presudama i kaznama. Verziju kolumne na engleskom jeziku objavila je agencija V.I.P. iz Srbije i Crne Gore u svojim dnevnim informativnim izvještajima na engleskom jeziku.

Autor ove tjedne kolumne je program Outreach MKSJ-a

> javnost Srbije općenito, diplomatska zajednica i strani predstavnici u Beogradu